Returnal
Γραφικά 5
Ηχος 5
Gameplay 4
Αντοχή στο χρόνο 4

Το sci-fi shooter της Housemarque έρχεται με ανατρεπτικό gameplay που δανείζεται τον… σαδισμό των Dark Souls και με levels που ξαναγεννιούνται επανασχεδιασμένα, συντροφιά με την ηρωίδα κάθε φορά που αυτή επιστρέφει στη ζωή. Eνα τελευταίο run… Αυτό θα ψελλίζετε όσο ο ήλιος απειλεί να ανατείλει σύντομα, έπειτα από μια ολονύκτια περιπλάνηση στον κόσμο του Returnal. Ο εθισμός στον σχεδόν… αέναο κύκλο του «play, die, repeat» βρόγχου, τον οποίο τόσο μαεστρικά έχει χτίσει η Housemarque, πρέπει να θεωρείται δεδομένος για κάθε κάτοχο του PlayStation 5 που επιλέγει να εγκαταστήσει στον δίσκο του τον ολοκαίνουργιο αποκλειστικό τίτλο της Sony. Déjà vu Ξεκινώντας το παιχνίδι, κάθε πληροφορία είτε αφορά στην πλοκή είτε στο ..

Summary 4.5 μεγαλειώδες

Returnal

Το sci-fi shooter της Housemarque έρχεται με ανατρεπτικό gameplay που δανείζεται τον… σαδισμό των Dark Souls και με levels που ξαναγεννιούνται επανασχεδιασμένα, συντροφιά με την ηρωίδα κάθε φορά που αυτή επιστρέφει στη ζωή.

Eνα τελευταίο run… Αυτό θα ψελλίζετε όσο ο ήλιος απειλεί να ανατείλει σύντομα, έπειτα από μια ολονύκτια περιπλάνηση στον κόσμο του Returnal. Ο εθισμός στον σχεδόν… αέναο κύκλο του «play, die, repeat» βρόγχου, τον οποίο τόσο μαεστρικά έχει χτίσει η Housemarque, πρέπει να θεωρείται δεδομένος για κάθε κάτοχο του PlayStation 5 που επιλέγει να εγκαταστήσει στον δίσκο του τον ολοκαίνουργιο αποκλειστικό τίτλο της Sony.

Déjà vu

Ξεκινώντας το παιχνίδι, κάθε πληροφορία είτε αφορά στην πλοκή είτε στο gameplay, σας παρέχεται με το σταγονόμετρο, εντείνοντας έτσι το αίσθημα ανασφάλειας, φουντώνοντας την έμφυτη ανθρώπινη περιέργεια και ενθαρρύνοντας κάθε τάση για εξερεύνηση. Στο εσωτερικό μιας ταλαιπωρημένης στολής αστροναύτη, συναντάμε τη Selene Vassos, η οποία έχει μόλις βγει από τα συντρίμμια του διαστημοπλοίου της (του Helios) σε έναν αφιλόξενο πλανήτη, τον Atropos. Οπως έχετε ήδη αντιληφθεί, οι παραπομπές στην ελληνική γλώσσα και μυθολογία είναι διάχυτες σε όλο το παιχνίδι. H Selene γνωρίζει πως ένα μυστηριώδες σήμα από την άλλη άκρη του πλανήτη κρύβει το μοναδικό τρόπο για να δώσει ένα αίσιο τέλος στην περιπέτειά της. Νομοτελειακά, όμως, σύντομα κάποιο από τα απόκοσμα τέρατα που θα βρει στο διάβα της θα της στερήσει τη ζωή. Τότε, ως διά μαγείας, ξυπνάει στο κατεστραμμένο σκάφος της και καλείται να ξαναζήσει την πορεία της προς το άγνωστο, σε ένα διαφορετικό ωστόσο περιβάλλον. Σωστά καταλάβατε, κάθε φορά που χάνετε, το παιχνίδι σας επιστρέφει από την αρχή, στερώντας σας από κάθε ισχυρό όπλο που αποκτήσατε (μόνο ένα άλλωστε επιτρέπεται να κουβαλάτε) και από κάθε leveling που προλάβατε να πραγματοποιήσετε στις ικανότητες και στις αντοχές σας. Με σύμμαχο το πιστόλι σας και κάποια ελάχιστα αντικείμενα που άπαξ και τα ξεκλειδώσετε θα σας συντροφεύουν και στις επόμενές σας απόπειρες (όπως μια laser λεπίδα για μάχες σώμα με σώμα), χαράζετε κάθε φορά τη νέα σας πορεία, μιας και τα levels επανασχεδιάζο-νται δυναμικά και τυχαία. Το αποτέλεσμα; Δεν ξέρετε ποτέ τι θα αντικρίσετε μπροστά σας, τι εξοπλισμό θα ανακαλύψετε και ποιους συνδυασμούς τεράτων θα αντιμετωπίσετε. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάπου εκεί στην άκρη κάθε πίστας σάς περιμένει ένα boss που θα το θυμάστε για όλη σας τη ζωή…

Τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του

Ο τρόπος με τον οποίο η Housemarque έχει σμιλέψει τα «ζάρια» του τυχαίου επανασχεδιασμού κάθε level είναι αριστουργηματικός. Με το που εγκαινιάζεται ένα φρέσκο run, δεν υπάρχει κανένα ίχνος πλήξης, καμία αίσθηση αγγαρείας, μιας και κάποια από τα ελάχιστα αντικείμενα που αποκτάτε και σας συνοδεύουν ακόμα κι αν χάσετε, ξεκλειδώνουν νέους ορίζοντες στις εξερευνήσεις σας, δίνοντας πρόσβαση σε μέχρι πρότινος απροσπέλαστες περιοχές. Για παράδειγμα, με το σπαθί μπορείτε να εξουδετερώσετε τα κόκκινα πλέγματα που μπλοκάρουν τον δρόμο σας μπροστά από κάποιες πύλες. Ακόμα κι αν ξέρετε που βρίσκεται το boss που θα σας δώσει το κλειδί για την επόμενη περιοχή του πλανήτη, μην σπεύσετε να το αντιμετωπίσετε. Εξοπλιστείτε με καλύτερο όπλο (το οποίο ευτυχώς όσο το χρησιμοποιείτε σε όλες σας τις αποτυχημένες απόπειρες αθροίζει την εξοικείωση που έχετε μαζί του), μεγιστοποιήστε την health bar της πρωταγωνίστριας και μετέπειτα βαδίστε προς την τελική αναμέτρηση… Ο χάρτης θα γίνει ο καλύτερός σας σύντροφος και μόλις μάθετε να τον αποκωδικοποιείτε σωστά θα επιταχύνει αισθητά τον βηματισμό σας προς τη νίκη. Παράλληλα, σοκαριστικές εκπλήξεις όπως το πατρικό σας σπίτι (!), στοιχεία για τον πολιτισμό που έζησε σε αυτόν τον πλανήτη ή ο νεκρός σας εαυτός (ή ο νεκρός εαυτός κάποιου άλλου παίκτη της online κοινότητας) θα κάνουν την εμφάνισή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθιστώντας κάθε περιπλάνησή σας μοναδική.

Αδιάκοπος τζόγος

Στο Returnal, σχεδόν κάθε τι που κάνετε έχει ένα διακύβευμα. Οτιδήποτε περιβάλλεται από μια μυστηριώδη μοβ αύρα είναι μολυσμένο. Ενα τέτοιο σεντούκι μπορεί να κρύβει ένα πανίσχυρο όπλο, αλλά μόλις το ανοίξετε να σας καταστρέψει κάποια από τις ζωτικές λειτουργίες της στολής. Αντίστοιχα διλήμματα θα σας βασανίσουν αναρίθμητες φορές. Ακόμα και η απουσία δυνατότητας οποιουδήποτε είδους save, συντελεί στην κορύφωση της αγωνίας, καθώς κάθε δευτερόλεπτο παίζετε κορώνα-γράμματα ό,τι έχετε χτίσει από το τελευταίο game over κι έπειτα. Να μπείτε σε μια περιοχή που είναι γεμάτη προκλήσεις αλλά ενδέχεται να σας ανταμείψει με το gadget εκείνο που θα σας βοηθήσει στη μάχη σας με το απεχθές boss ή να το προσπεράσετε για να μην χάσετε άδοξα ένα δίωρο run μέχρι εκείνο το σημείο και να κατευθυνθείτε προς την τελική αναμέτρηση;

Στα όπλα!

Αφήνοντας στην άκρη τις καινοτομίες του, το Returnal παραμένει ένα καθαρόαιμο 3rd person shooter. Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συστατικά της πίστας όπως δέντρα, ερείπια κ.λπ. ως μέσο κάλυψης, το παιχνίδι από μόνο του δεν ενσωματώνει κάποιο δομημένο cover system, δηλώνοντάς σας ευθαρσώς πως η μοναδική ενδεδειγμένη πρακτική είναι η αδιάκοπη κίνηση. Με την «dash» κίνηση, μάλιστα, είστε άτρωτος για κάποια κλάσματα δευτερολέπτου, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις θα διαπεράσετε με τη βοήθειά της τις ριπές πυρών που κατευθύνονται προς το μέρος σας. Θα σας προτείναμε να μην μπείτε καν στη διαδικασία να στοχεύσετε τις απλές βολές σας, μιας και εάν προσγειωθούν οπουδήποτε κοντά στον στόχο, πιθανότατα θα τον πλήξουν. Μια δεκάδα όπλων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων όλα τα κλασικά στερεότυπα, ενισχυμένα με sci-fi πινελιές, μπορεί να εμπλουτιστεί με πλήθος βελτιώσεων, μα μόνο ένα μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας κάθε στιγμή, άλλη μια από τις σκληρές επιλογές στις οποίες σας εκθέτει το gameplay. Ευτυχώς δεν έχετε το άγχος των πυρομαχικών, που είναι ανεξάντλητα μεν, αλλά έπειτα από συνεχόμενα πυρά, κάθε όπλο υπερφορτίζεται και απαιτεί ένα διάστημα «ψύξης» ελάχιστων δευτερολέπτων. Επίσης, αυτό το διάστημα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, αν πατήσετε τη σκανδάλη εγκαίρως στο χρονικό παράθυρο, το οποίο σας υποδεικνύεται.

Οσο επενδύετε σε ένα όπλο, τόσο πιο ετοιμοπόλεμο θα το συναντήσετε στο επόμενό σας run. Εντυπωσιακά αποτελεσματικό είναι και το σπαθί σας, το οποίο όμως θα χρειαστεί να ξεκλειδώσετε με κόπο, προκειμένου να γίνει αχώριστος συμπολεμιστής σας, ακόμα και έπειτα από κάθε… νεκρανάστασή σας. Ενδιαφέρουσες δυνατότητες ξεκλειδώνει και ο «αιθέρας» ένα δυσεύρετο «νόμισμα» που σε αντίθεση με τα Oblities δεν εξαφανίζεται από το «πορτοφόλι» σας κάθε φορά που χάνετε.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του PS5

Ως αποκλειστικός τίτλος του PlayStation 5, το Returnal δεν θα μπορούσε παρά να εκμεταλλεύεται αρκετά από τα next-gen χαρακτηριστικά του. Τα 4Κ γραφικά του αγγίζουν τα 60 fps με το Ray Tracing να καθιστά ακόμα πιο μαγικές τις διαχύσεις και τις αντανακλάσεις του φωτός στον μυστηριώδη πλανήτη. Ακόμα, η ρευστή κίνηση των πλοκαμιών των τεράτων δεν θα μπορούσε να δείχνει τόσο ανατριχιαστικά αληθοφανής, αν δεν πραγματοποιούνταν στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το να απολαμβάνετε τον σαγηνευτικό χορό των χιλιάδων μικροσωματιδίων, στα οποία αποσυντίθεται και επανασυντίθεται το σώμα σας σε κάθε πλατφόρμα τηλεμεταφοράς. Ταυτόχρονα, η ταχύτητα του SSD δίσκου αφαιρεί τουλάχιστον το μαρτύριο της αναμονής έπειτα από κάθε σας game over. Το υψηλό επίπεδο των γραφικών μοιράζεται και ο ήχος, με το 3D Audio να αποκτά νόημα, προσθέτοντας ουσιαστική πληροφορία για τη θέση κάθε απειλής στο χώρο. Το δοκιμάσαμε φορώντας τα ασύρματα Sony PULSE 3D  ακουστικά και πραγματικά για πρώτη φορά νιώσαμε τον ήχο να μας βοηθά να κερδίσουμε τους αντιπάλους μας! Τέλος, το χειριστήριο DualSense με τις χειρουργικά σχεδιασμένες δονήσεις του μεταφέρει την ατμόσφαιρα κάθε περίστασης στις παλάμες του παίκτη. Η adaptive αριστερή σκανδάλη αν πατηθεί μέχρι το πρώτο σημείο αντίστασης, επιτρέπει την κανονική στόχευση του όπλου, ενώ αν πιέσετε λίγο παραπάνω μέχρι το τέρμα της διαδρομής ενεργοποιείται το ισχυρότερο alt-mode πυρών (το οποίο θέλει το χρόνο του μέχρι να ξαναγίνει διαθέσιμο έπειτα από κάθε βολή). Το Returnal, επομένως, είναι ένας τίτλος που θα στοιχειώσει τον gaming εγωισμό σας και που αναμφίβολα θα σας ξεναγήσει ίσως με τον καλύτερο τρόπο που έχουμε δει μέχρι σήμερα στις μοναδικές δυνατότητες του PlayStation 5. Οπλιστείτε με υπομονή και δώστε άλλη μια ευκαιρία στις ικανότητές σας: η επόμενη προσπάθεια δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη…


ΣΥΣΤΗΜΑ: PlayStation 5 • ΔΙΑΘΕΣΗ: Sony Hellas


  • returnal-launch-editorial-secrets-screen-en-21apr21.jpg
  • returnal-launch-editorial-traps-screen-en-21apr21.jpg
  • returnal-launch-editorial-traversal-screen-en-21apr21.jpg
  • returnal-screen-no-text-04-ps5-15jun20-en.jpg
  • Returnal-5.jpg
  • Returnal-3.jpg
  • Returnal-2.jpg
  • Returnal-1.jpg
logo

Related posts

PlayStation Portal Remote Player: Ο ήρωας του κομοδίνου!

PlayStation Portal Remote Player: Ο ήρωας του κομοδίνου!

Μπορεί το PlayStation 5 να… διακτινιστεί από το σαλόνι σας και να φέρει τους αγαπημένους σας next-gen τίτλους στα χέρια σας, όσο βρίσκεστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι; Με το PlayStation Portal, όλα είναι εφικτά… Oλες οι μέρες, δεν είναι ίδιες… Υπάρχουν κάποια απογεύματα που γυρνάμε εξουθενωμένοι από...