God of War Ragnarök
Γραφικά 5
Ηχος 5
Gameplay 5
Αντοχή στο χρόνο 5

Το ταξίδι στην αφιλόξενη Σκανδιναβία ολοκληρώνεται µε τον καλύτερο τρόπο, µέσα από έναν τίτλο που γεφυρώνει δύο γενιές ηρώων αλλά και δύο γενιές παιχνιδοµηχανών… Ξεκινώντας με μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο «God of War» που απολαύσαμε το 2018, το πολυαναμενόμενο sequel που ακούει στο όνομα «Ragnarök» παραλαμβάνει τη σκυτάλη έτοιμο να γράψει το τέλος της συναρπαστικής περιπέτειας του Κράτου (ή Kratos για όσους αρνούνται πεισματικά να αξιοποιήσουν την εξαιρετική ελληνική μεταγλώττιση και υποτιτλισμό) και του γιου του, του Ατρέα, στον κόσμο της σκανδιναβικής μυθολογίας. Οφείλουμε να επισημάνουμε πως η μεταγλώττιση και ο υποτιτλισμός στη γλώσσα μας υπογραμμίζουν για ακόμα μια φορά τη σημασία που δίνει η ..

Summary 5.0 μεγαλειώδες

God of War Ragnarök

Το ταξίδι στην αφιλόξενη Σκανδιναβία ολοκληρώνεται µε τον καλύτερο τρόπο, µέσα από έναν τίτλο που γεφυρώνει δύο γενιές ηρώων αλλά και δύο γενιές παιχνιδοµηχανών…

Ξεκινώντας με μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο «God of War» που απολαύσαμε το 2018, το πολυαναμενόμενο sequel που ακούει στο όνομα «Ragnarök» παραλαμβάνει τη σκυτάλη έτοιμο να γράψει το τέλος της συναρπαστικής περιπέτειας του Κράτου (ή Kratos για όσους αρνούνται πεισματικά να αξιοποιήσουν την εξαιρετική ελληνική μεταγλώττιση και υποτιτλισμό) και του γιου του, του Ατρέα, στον κόσμο της σκανδιναβικής μυθολογίας. Οφείλουμε να επισημάνουμε πως η μεταγλώττιση και ο υποτιτλισμός στη γλώσσα μας υπογραμμίζουν για ακόμα μια φορά τη σημασία που δίνει η Sony στην Ελλάδα. Ας επιστρέψουμε, όμως, στον πραγματικό σταρ του παιχνιδιού, την αφήγηση…

Το τέλος του κόσµου πλησιάζει

Μέσα σε έναν βαρύ χειμώνα, το πρωταγωνιστικό δίδυμο μαζί με παλιούς και νέους συμμάχους θα περιπλανηθεί στα Εννέα Βασίλεια, προετοιμάζοντας την τελική μάχη απέναντι στον Οντιν, η οποία σύμφωνα με τις αρχέγονες προφητείες θα φέρει το τέλος του κόσμου, το Ragnarök. Ο Ατρέας, έχοντας συνειδητοποιήσει πως αυτός είναι ο Loki για τον οποίο οι προφητείες επιφυλάσσουν κομβικό ρόλο, παύει να είναι ένα αφελές και άβουλο παιδί, μιας και η πορεία του προς την ενηλικίωση συμβαδίζει με την αποδοχή της πραγματικής του μοίρας. Ο Κράτος, με τη σειρά του, προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες σε έναν ρόλο που ποτέ δεν ήταν εξοικειωμένος, αυτόν του πατέρα. Ο φόβος για την ασφάλεια του γιου του και η αυστηρότητα με την οποία επιχειρεί να πειθαρχήσει τον ατίθασο χαρακτήρα του Ατρέα έρχονται συχνά σε αντίθεση με τις ανάγκες του παιδιού του για εμπιστοσύνη, σεβασμό και αναγνώριση. Ο δρόμος προς το Ragnarök σηματοδοτεί και τη μετεξέλιξη της σχέσης πατέρα-γιου…

Βελτιώνοντας την επιτυχηµένη συνταγή

Το νέο «God of War» διατηρεί τη φιλοσοφία τής μιας και μοναδικής κάμερας που ακολουθεί τη δράση αδιάκοπα από το πρώτο δευτερόλεπτο μέχρι το τελευταίο, είτε εκτυλίσσεται κάποια κινηματογραφική σκηνή είτε πραγματοποιείται κάποια αναμέτρηση. Το αδιαμφισβήτητο αφηγηματικό ταλέντο των δημιουργών αξιοποιεί ακόμα και το gameplay της μάχης για να εγγυηθεί μια καθηλωτική ροή γεγονότων στην οθόνη. Οι δεξιότητες του Κράτου, του Ατρέα και των συμπολεμιστών τους έχουν πολλαπλασιαστεί, προσδίδοντας ακόμα περισσότερο βάθος στο σύστημα μάχης. Ταυτόχρονα, μια σαφώς μεγαλύτερη ποικιλία εχθρών προκαλεί τον παίκτη να εξερευνήσει εναλλακτικές μεθόδους προσέγγισης. Ετσι, μπορείτε να χτίσετε το δικό σας στιλ, βασισμένο στα εκτενέστατα skill trees κάθε όπλου και κάθε ήρωα, στα διαφορετικά είδη ασπίδας αλλά και στις πολυάριθμες δυνατότητες αναβαθμίσεων του τσεκουριού Λεβιάθαν, των Λεπίδων του Χάους και των δομικών συστατικών της πανοπλίας. Ο Ατρέας είναι λιγότερο… διακοσμητικός, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο της προσοχής σας. Βοηθά ουσιαστικά είτε κατόπιν υποδείξεών σας είτε αυτοβούλως. Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να μοιραστούμε μαζί σας κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία του gameplay, καθώς προϋποθέτουν… spoilers και η εμπειρία του ταξιδιού στο φινάλε της σκανδιναβικής πλοκής της ιστορίας του «God of War» αξίζει να σας βρει… απροετοίμαστους! Απλά θα σας προϊδεάσουμε μόνο για τα εξής: Οι μάχες είναι ακόμα πιο λυσσαλέες και οι γρίφοι ακόμα πιο ενδιαφέροντες. Ακόμα και η περιήγηση στους «χορταστικούς» κόσμους των Εννέα Βασιλείων έχει γίνει πιο απολαυστική, επιστρατεύοντας από βάρκες μέχρι έλκηθρο.

Από το PS4 στο PS5

Οπως προαναφέραμε, το «God of War Ragnarök» γεφυρώνει δυο γενιές παιχνιδομηχανών, καθώς είναι διαθέσιμο τόσο για PlayStation 5 όσο και για τον «πρόγονό» του, το PlayStation 4. Οσον αφορά το PS4, το Santa Monica Studio είχε ήδη αποδείξει πόσο ικανό είναι στην εκμετάλλευση μέχρι και της τελευταίας ικμάδας ισχύος της συγκεκριμένης κονσόλας. Με το «Ragnarök» απλά επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τις ικανότητές του και δικαιολογεί πλήρως την απόφαση της Sony να καταστήσει προσβάσιμο το sequel του God of War και στους κατόχους της παιχνιδομηχανής από όπου και ξεκίνησε το σκανδιναβικό του ταξίδι ο Κράτος το 2018.

Περνώντας στην έκδοση για PlayStation 5, ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να σας μεταφέρουμε τον ενθουσιασμό μας για την ατμόσφαιρα που έχει χτιστεί, αξιοποιώντας τα next-gen εργαλεία που είναι πλέον διαθέσιμα στους developers. Από το Svartalfheim, το βασίλειο των Νάνων, μέχρι το Alfheim, τη γη των Ξωτικών, και από το παγωμένο Niflheim μέχρι το Muspelheim, το βασίλειο της φωτιάς, κάθε τοπίο που θα αντικρίζετε αποδίδεται με μια μοναδική καλλιτεχνική ματιά που ενισχύεται από την τεχνική αρτιότητα των γραφικών και του ήχου. Οι ταχύτητες του SSD αποθηκευτικού χώρου εκμηδενίζουν τους χρόνους φόρτωσης και δεν μας επιτρέπουν ούτε στιγμή να αποσπαστούμε από τη μαγική ατμόσφαιρα στην οποία μας βυθίζει από το πρώτο του δευτερόλεπτο ο τίτλος.

Στα γραφικά υπάρχει η επιλογή native 4K ανάλυσης με στόχο τα 30 fps, εναλλακτικά μπορείτε να προκρίνετε τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, συμβιβαζόμενοι, ωστόσο, με δυναμική ανάλυση, αναβαθμιζόμενη σε 4K. Και στις δυο περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά. Τα παιχνιδίσματα του φωτός πάνω σε κάθε διαφορετικού τύπου επιφάνεια, οι αντανακλάσεις και οι σκιές χαρίζουν μοναδικές εικόνες σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού. Φυσικά φαινόμενα όπως αμμοθύελλες και χιονοθύελλες ξεδιπλώνουν τη σφοδρότητά τους με απαράμιλλο ρεαλισμό, χάρη στην υπολογιστική ισχύ του PlayStation 5. Παράλληλα, οτιδήποτε συμβαίνει στην οθόνη περνά με την αίσθηση της αφής και στις παλάμες του παίκτη, χάρη στο haptic feedback και στις σκανδάλες δυναμικής απόκρισης του χειριστηρίου DualSense. Τη δική της ξεχωριστή θέση στον τρόπο με τον οποίο συμμετέχει ο ήχος στο gameplay έχει και η τεχνολογία 3D Audio. Ο χωρικός ήχος (spatial sound) θα σας επιτρέψει να αντιληφθείτε την κατεύθυνση από την οποία πλησιάζουν οι εχθροί σας, οπότε προετοιμάστε τα ακουστικά σας!

Εις το επανιδείν

Το reboot του franchise που ξεκίνησε το 2018 μετέτρεψε έναν… ημιμανιακό arcade ήρωα σε έναν καλά δομημένο χαρακτήρα με βάθος και οντότητα. Γνωρίσαμε το παιδί του, τον Ατρέα, και οι δυο τους μας παρέσυραν σε μια συναρπαστική βουτιά στη σκανδιναβική μυθολογία αλλά και στη γεμάτη ιδιαιτερότητες σχέση ενός πατέρα με τον γιο του. Το φινάλε αυτού του ταξιδιού ήρθε με τις next-gen πινελιές που του άρμοζαν, ώστε να μείνει ακόμα πιο όμορφα χαραγμένο στη μνήμη μας ως ένα από τα ουκ ολίγα αριστουργήματα που έχει να επιδείξει το PlayStation. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε αφού απολαύσουμε το επικό αυτό sequel είναι να ανανεώσουμε το ραντεβού μας με το επόμενο πεδίο μάχης του «God of War», όποιο και αν είναι αυτό κι όποτε κι αν ξαναμπεί στις ζωές μας.

  • God-of-War-Ragnarok_20221023141551.jpg
  • God-of-War-Ragnarok_20221022200106.jpg
  • God-of-War-Ragnarok_20221023185445.jpg
  • God-of-War-Ragnarok_20221029154534.jpg
  • God-of-War-Ragnarok_20221022202217.jpg
logo

Related posts

PlayStation Portal Remote Player: Ο ήρωας του κομοδίνου!

PlayStation Portal Remote Player: Ο ήρωας του κομοδίνου!

Μπορεί το PlayStation 5 να… διακτινιστεί από το σαλόνι σας και να φέρει τους αγαπημένους σας next-gen τίτλους στα χέρια σας, όσο βρίσκεστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι; Με το PlayStation Portal, όλα είναι εφικτά… Oλες οι μέρες, δεν είναι ίδιες… Υπάρχουν κάποια απογεύματα που γυρνάμε εξουθενωμένοι από...