Baldur’s Gate 3
Γραφικά 5
Ηχος 5
Gameplay 5
Αντοχή στο χρόνο 5

Ένα turn-based RPG που αποθεώνει την ελευθερία δράσης, έρχεται από τη Larian Studios για να επαναπροσδιορίσει το είδος. Εχοντας περάσει κάποια.. χρόνια δοκιμάζοντας την Early Access έκδοση του παιχνιδιού, το επίσημο λανσάρισμά του όχι μόνο επιβεβαίωσε τις υψηλές προσδοκίες μας, αλλά τις ξεπέρασε κατά πολύ. Το όνομα της Larian Studios, άλλωστε, είναι γνωστό σε όσους αγαπούν τα ποιοτικά role-playing games από το 1996, καθώς στο «βιογραφικό» της συγκαταλέγονται παιχνίδια θρύλοι για τους λάτρεις του χώρου, από το «Divine Divinity» μέχρι τα «Divinity: Original Sin Ι & ΙΙ». Αφού εξασφάλισε τα δικαιώματα του επίσης λατρεμένου «Baldur’s Gate», προχώρησε στην ανάπτυξη ενός μεγαλεπήβολου τίτλου, ενός παιχνιδιού βασισμένου στο σετ κανόνων του επιτραπέζιου ..

Summary 5.0 μεγαλειώδες

Baldur’s Gate 3

Ένα turn-based RPG που αποθεώνει την ελευθερία δράσης, έρχεται από τη Larian Studios για να επαναπροσδιορίσει το είδος.

Εχοντας περάσει κάποια.. χρόνια δοκιμάζοντας την Early Access έκδοση του παιχνιδιού, το επίσημο λανσάρισμά του όχι μόνο επιβεβαίωσε τις υψηλές προσδοκίες μας, αλλά τις ξεπέρασε κατά πολύ. Το όνομα της Larian Studios, άλλωστε, είναι γνωστό σε όσους αγαπούν τα ποιοτικά role-playing games από το 1996, καθώς στο «βιογραφικό» της συγκαταλέγονται παιχνίδια θρύλοι για τους λάτρεις του χώρου, από το «Divine Divinity» μέχρι τα «Divinity: Original Sin Ι & ΙΙ». Αφού εξασφάλισε τα δικαιώματα του επίσης λατρεμένου «Baldur’s Gate», προχώρησε στην ανάπτυξη ενός μεγαλεπήβολου τίτλου, ενός παιχνιδιού βασισμένου στο σετ κανόνων του επιτραπέζιου «Dungeons & Dragons» (5η έκδοση) που παραμένει, ωστόσο, ελκυστικό και σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ύμνος στην ελευθερία!

Το «Baldur’s Gate 3» είναι ένα RPG που στην καρδιά της φιλοσοφίας του έχει τοποθετήσει την απόλυτη ελευθερία δράσης. Ξεκινάτε τη βουτιά στον μαγικό κόσμο του παιχνιδιού με ένα πληρέστατο περιβάλλον δημιουργίας χαρακτήρα, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε κάποιον από τους 7 «Origin» ήρωες που έχει ετοιμάσει η Larian για τις ανάγκες του σεναρίου. Οποιονδήποτε από αυτούς μπορείτε να τον προσθέσετε στην ομάδα σας στη συνέχεια, καθώς έως 3 ακόμα χαρακτήρες (με δυνατότητα ελεύθερης εναλλαγής) μπορούν να σας συντροφεύουν στα ταξίδια σας. Καμία… προϋπηρεσία στα προηγούμενα μέρη της σειράς δεν είναι απαραίτητη, καθώς η περιπέτεια εξελίσσεται 100 χρόνια μετά τα γεγονότα του «Baldur’s Gate 2», με νέους πρωταγωνιστές. Άλλωστε, ένα μεγάλο ποσοστό του σεναρίου το διαμορφώνετε εσείς με τις αποφάσεις σας. Τα πάντα είναι στο χέρι σας, καθώς δεν υπάρχει απλά μια ιστορία με πολλαπλά παρακλάδια και σταυροδρόμια που εκτυλίσσεται, βάσει τον επιλογών σας, αλλά οι επιλογές σας είναι αυτές που χτίζουν το ίδιο το σενάριο. Είναι πολύ πιθανό δυο παίκτες που παίζουν το «Baldur’s Gate 3» να βιώσουν εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Η κοινή αφετηρία, ωστόσο, είναι η εξής: Ξυπνάτε σε ένα ιπτάμενο απόκοσμο όχημα σε μια άλλη διάσταση μαζί με αρκετούς άλλους απαχθέντες και συνειδητοποιείτε πως ένα μυστηριώδες «σκουλήκι» έχει φωλιάσει στον εγκέφαλό σας. Η πλειονότητα όσων φιλοξενούν το ιδιόμορφο αυτό παράσιτο έχει καταλήξει νεκρή με φρικιαστικό, μάλιστα, θάνατο. Εσείς, αφού κατορθώσετε να επιστρέψετε στη διάσταση που ανήκετε, ξεκινάτε ένα ταξίδι (μοναχικό ή με τους συνταξιδιώτες που θα εμπιστευθείτε) για να απαλλαγείτε από τον μυστηριώδη αυτό… φιλοξενούμενο. Σύντομα θα διαπιστώσετε πως σας παρέχει σκοτεινές δυνάμεις, τις οποίες θα μπείτε (ή όχι;) στον πειρασμό να εκμεταλλευθείτε. Ταυτόχρονα, μια νέα θρησκεία (Absolute) δημιουργεί κύμα προσφύγων, καθώς ο προσηλυτισμός ακολουθεί ελαφρώς… βάρβαρες τακτικές. Η συνέχεια της πλοκής, εναπόκειται σε εσάς. Συντροφικότητα, προδοσία, θυσία, επιβίωση και λαγνεία για εξουσία «παιχνιδίζουν» με το σύστημα αξιών σας, επιτρέποντάς σας να χαράξετε το δικό σας μονοπάτι.

Ατμοσφαιρικό και με γραφή για… ενήλικες

Σε αντίθεση με τα «πατροπαράδοτα» RPG που απαιτούν από τον παίκτη να διαβάζει ατελείωτα κατεβατά διαλόγων, στο «Baldur’s Gate III» κάθε χαρακτήρας συμμετέχει σε cutscenes με πειστικότατο voice-acting από επαγγελματίες ηθοποιούς. Τα θέματα και ο τρόπος με τον οποίο τα πραγματεύεται το «Baldur’s Gate 3» αποδίδονται με αριστοτεχνικό γράψιμο και καθηλωτικές ερμηνείες. Ξεφεύγουν από την παγίδα ρηχών προσεγγίσεων και φλερτάρουν άμεσα ή έμμεσα με μια πιο ενήλικη θεματολογία, όπως μεταναστευτικό, πόλεμος, κακοποίηση, ανθρώπινες σχέσεις, θρησκευτικός φανατισμός, διαφορετικότητα, ρατσισμός κ.ά.

Συναρπαστική turn-based μάχη

Σε μια εποχή που ανθούν τα action RPG, οι λέξεις «συναρπαστική» και turn-based, δύσκολα συνυπάρχουν στην ίδια πρόταση. H Larian παρόλα αυτά κατάφερε να δημιουργήσει μια εμπειρία μάχης που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις, παρά τη σειριακή δομή κινήσεων που διατηρεί, σεβόμενη το επιτραπέζιο «Dungeons & Dragons». Το ανεγκέφαλο button mashing παραχωρεί τη θέση του σε έναν… ωκεανό δυνατοτήτων και συνδυασμό δυνάμεων των χαρακτήρων της ομάδας σας. Το ίδιο το περιβάλλον μπαίνει δυναμικά στο gameplay, επηρεάζοντας την εξέλιξη κάθε αναμέτρησης με τρόπους που ούτε οι προγραμματιστές της εταιρείας δεν θα μπορούσαν να φανταστούν. Μια βολή σε ένα ετοιμόρροπο κατασκεύασμα πάνω από τα κεφάλια των αντιπάλων, μια φλόγα σε μια επιφάνεια γεμάτη εύφλεκτα υλικά ή ένα απλό σπρώξιμο ενός goblin που έχει το θράσος να στέκεται στο χείλος ενός γκρεμού, όλα μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα μιας αναμέτρησης υπέρ σας. Κάθε σας εντολή πρέπει να έχει ζυγίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του εκάστοτε ήρωά σας αλλά και των στόχων του, τα όπλα που έχετε στη διάθεσή σας, αλλά και τα τρωτά σημεία του εχθρού.

Η στρατηγική τοποθέτηση των χαρακτήρων σας στον χώρο διαδραματίζει έναν εξίσου καθοριστικό ρόλο. Οι περισσότεροι παίκτες, σίγουρα, θα δαπανήσουν αρκετά λεπτά (αν όχι ώρες) για τη δημιουργία του κεντρικού τους ήρωα, οπότε τα θετικά και τα αρνητικά του είναι ήδη γνωστά. Αυτά που χρήζουν μεγαλύτερης εξερεύνησης είναι οι αρετές και οι αδυναμίες των συνοδοιπόρων που θα επιλέξετε να παρατάξετε στο πλευρό σας. Και για αυτούς, βέβαια, το παιχνίδι ορίζει μόνο την αφετηρία, καθώς η εξέλιξή τους μέσα από κάθε level-up που θα ακολουθήσει, αφήνεται στα χέρια σας. Είναι πραγματικά ατελείωτο το εύρος των ικανοτήτων και των spells με τα οποία μπορείτε να πειραματιστείτε. Τα skills στα οποία θα επενδύσετε, δεν θα σας σώσουν μόνο όταν μιλάει η βία, αλλά και όταν προσπαθείτε με έξυπνο τρόπο να την αποφύγετε, μέσα από διαλόγους και επιλογές που επιστρατεύουν την εξαπάτηση, τον εκφοβισμό, τη γοητεία κ.ά. Η αντίδραση του συνομιλητή σας σε κάθε κομβική στιγμή κρίνεται από μια… ζαριά που επηρεάζεται, φυσικά, από τις ικανότητες του δικού σας χαρακτήρα.

Παράδειγμα προς μίμηση

Το «Baldur’s Gate 3» έχει ένα χαρακτηριστικό που σπάνια συναντάμε πλέον σε παιχνίδι. Στο μυαλό του παίκτη συμβαίνουν περισσότερα απ’ ό,τι στην οθόνη. Θα γεμίσετε τη σκέψη σας με ηθικά διλήμματα, με στρατηγικές, με μακροπρόθεσμα σχέδια, με στιγμιαία πλάνα μάχης, με συμμαχίες και με ενστικτώδεις αντιδράσεις, αλλά πάνω απ’ όλα με ένα πρωτόγνωρο αίσθημα απόλυτης ελευθερίας δράσης που θα σας βυθίσει ακόμα περισσότερο στον μαγικό κόσμο του παιχνιδιού. Οι εξελίξεις δεν σταματούν ποτέ να τρέχουν, ακόμα και στο camp στο οποίο καταφεύγετε όποτε το επιθυμείτε, με σκοπό τα μέλη της ομάδας σας να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους, να συζητήσουν μεταξύ τους, να… ερωτοτροπήσουν ή να αλλάξετε τη σύνθεση της παρέας των συμπολεμιστών που θα σας συντροφεύσει στην επόμενή σας περιπέτεια.

Ο κόσμος των Forgotten Realms ανοίγει τις πόρτες του και ο δρόμος για τη θρυλική πόλη του Baldur’s Gate είναι σπαρμένος με αλησμόνητες περιπέτειες. Ταυτόχρονα, ο δρόμος που φωτίζει η εμπορική επιτυχία του συγκεκριμένου τίτλου ελπίζουμε να επιτρέψει και σε άλλες ανάλογες προσπάθειες να ευδοκιμήσουν. Δοκιμάσαμε το «Baldur’s Gate 3», τόσο σε PC όσο και σε PlayStation 5, με την τελευταία έκδοση να μας χαροποιεί, καθώς κατορθώνει να καταστήσει βατό τον χειρισμό, ακόμα και δίχως πληκτρολόγιο και ποντίκι. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του πρωτόγνωρου εγχειρήματος του «Baldur’s Gate 3», τα bugs είναι ελάχιστα και αμελητέα, ενώ τα γραφικά και το επικό soundtrack καθηλώνουν με εξίσου εμφατικό τρόπο. Αν ψάχνετε για έναν από τους υποψήφιους τίτλους της λίστας των κορυφαίων παιχνιδιών όλων των εποχών, μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τον συγκεκριμένο, ο οποίος εκτός της co-op επιλογής του (τοπικά και online) παρέχει το έδαφος για να τον απολαύσετε πολλαπλές φορές, ξεδιπλώνοντας και πάλι το κουβάρι της συγκλονιστικής αυτής περιπέτειας με διαφορετικές κομβικές αποφάσεις.

  • BG3_DarkUrge_2.jpg
  • INVENTORY.jpg
  • UI-7.jpg
  • CC2-2.jpg
  • BG3_Jaheira.jpg
logo

Related posts

Marvel’s Spider-Man 2

Marvel’s Spider-Man 2

Αποκλειστικά για PlayStation 5 και χωρίς τα τεχνολογικά δεσμά της προηγούμενης γενιάς, το νέο Spider-Man προσθέτει ακόμα έναν λόγο για να αποκτήσει ένας gamer την παιχνιδομηχανή της Sony. Oχι ένας, αλλά δύο κεντρικοί ήρωες σας περιμένουν στο χορταστικό sequel του Spider-Man. Ο Peter Parker και...

Assassin’s Creed Mirage

Assassin’s Creed Mirage

Έπειτα από αλλεπάλληλες κυκλοφορίες παιχνιδιών με πλήθος μηχανισμών και αχανείς ανοιχτούς κόσμους, η Ubisoft επαναφέρει το franchise στις ρίζες του, με έμφαση στο stealth και θέατρο επιχειρήσεων μία και μοναδική πόλη, τη Βαγδάτη. Bρισκόμαστε στον 9ο αιώνα μ.Χ. και παίρνουμε τον ρόλο του Basim...

NBA 2K24

NBA 2K24

Τη σειρά του Michael Jordan παίρνει φέτος ο Kobe Bryant στην «αφήγηση» καριέρας. Μέσα από παιχνίδια σταθμούς, τα γραφικά γίνονται περισσότερο next-gen και ο πυρήνας του χειρισμού εμφανίζει μικροβελτιώσεις στα σημεία. Δίχως αντίπαλο, το «NBA 2K24» παίζει… με το «ρολόι», χωρίς θεαματικές...