Ghost of Tsushima
Γραφικά 5
Ηχος 5
Gameplay 5
Αντοχή στο χρόνο 5

Η Sucker Punch, γνωστή από τη δημιουργία των παιχνιδιών Infamous, αφήνει στην άκρη τις σύγχρονες Η.Π.Α. και τους υπερήρωες με αλλόκοτες δυνάμεις για να μεταβεί στην Ιαπωνία του 13ου αιώνα, σε ένα εξίσου εντυπωσιακό, μα σαφώς πιο ρεαλιστικό αφήγημα. Το «Ghost of Tsushima» έρχεται αποκλειστικά για PlayStation 4 (και μάλιστα με ελληνικούς υπότιτλους), βάφοντας σε αποχρώσεις… Sony το καλοκαίρι του 2020, το οποίο μετά την κυκλοφορία και του αριστουργηματικού «The Last Of Us: Part II», αναντίρρητα ανήκει στο PlayStation. Μαθήματα ιστορίας Με σενάριο εμπνευσμένο από την εισβολή των Μογγόλων στην Ιαπωνία, το «Ghost of Tsushima» βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, δίχως βέβαια να περιορίζεται από αυτά. Στη δύση του 13ου ..

Summary 5.0 μεγαλειώδες

Ghost of Tsushima

Η Sucker Punch, γνωστή από τη δημιουργία των παιχνιδιών Infamous, αφήνει στην άκρη τις σύγχρονες Η.Π.Α. και τους υπερήρωες με αλλόκοτες δυνάμεις για να μεταβεί στην Ιαπωνία του 13ου αιώνα, σε ένα εξίσου εντυπωσιακό, μα σαφώς πιο ρεαλιστικό αφήγημα. Το «Ghost of Tsushima» έρχεται αποκλειστικά για PlayStation 4 (και μάλιστα με ελληνικούς υπότιτλους), βάφοντας σε αποχρώσεις… Sony το καλοκαίρι του 2020, το οποίο μετά την κυκλοφορία και του αριστουργηματικού «The Last Of Us: Part II», αναντίρρητα ανήκει στο PlayStation.

Μαθήματα ιστορίας

Με σενάριο εμπνευσμένο από την εισβολή των Μογγόλων στην Ιαπωνία, το «Ghost of Tsushima» βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, δίχως βέβαια να περιορίζεται από αυτά. Στη δύση του 13ου αιώνα η Ανατολή βρίσκεται σε πλήρη αναβρασμό, καθώς η μογγολική αυτοκρατορία έχει κατακτήσει μεγάλο μέρος του τότε γνωστού κόσμου, απλώνοντας την αδυσώπητη κυριαρχία της μέχρι την κορεατική χερσόνησο. Η νήσος Tsushima, τοποθετημένη ανάμεσα στην Κορέα και στην Ιαπωνία, θα αποτελέσει το πρώτο θύμα του μογγολικού στόλου, στην πορεία του προς την κατάκτηση της γης των σαμουράι. Με επικεφαλής έναν στρατηγό που δεν φημίζεται για το… fair-play, τον αδίστακτο Khotun Khan, οι ορδές των Μογγόλων πολεμιστών σκορπούν όλεθρο στο πέρασμά τους. Η Tsushima φλέγεται και οι κάτοικοί της σφαγιάζονται μαζικά. Ο σαμουράι Jin Sakai, ένας από τους τελευταίους επιζώντες της φατρίας του, δεν βάζει κάτω τα όπλα του και ξεκινά έναν αγώνα εύρεσης συμμάχων και αντίστασης, προκειμένου να εκδικηθεί τους νεκρούς του, να προστατεύσει όσους απομένουν και να απελευθερώσει την πατρίδα του.

Από σαμουράι… ninja

Ο κώδικας τιμής των σαμουράι και ο τρόπος που προσεγγίζουν τον κάθε αντίπαλο δεν επαρκεί για να δώσει τέλος στη φρίκη που επικρατεί. Οι περιστάσεις επιβάλλουν ανταρτοπόλεμο και το μονοπάτι του Φαντάσματος αποτελεί τη νέα φιλοσοφία που καλείται να ενστερνιστεί ο πρωταγωνιστής. Η κατά μέτωπο… παλικαρίσια αναμέτρηση είναι ο παραδοσιακός δρόμος του σαμουράι, τον οποίο θα περπατήσετε αρκετές φορές. Ωστόσο, η stealth προσέγγιση που παραπέμπει περισσότερο στη φιλοσοφία των ninja (ή shinobi) που επικράτησε μεταγενέστερα στην ιστορία της φεδουαρχικής Ιαπωνίας, συχνά θα αποτελέσει μονόδρομο για τον αμφιταλαντευόμενο μεταξύ τιμής και αποτελεσματικότητας, ήρωα. Ο Jin Sakai θα επιδοθεί σε έναν αμείλικτο, αντισυμβατικό πόλεμο για την απελευθέρωση της Tsushima και το ηθικό του δίλλημα μεταξύ των τακτικών του σαμουράι και του φαντάσματος έχει σίγουρα έναν κερδισμένο: το gameplay!

Τον ενθουσιασμό μας σίγουρα δεν θα μοιραστεί ο τοπικός άρχοντας και θείος του Jin, ο Shimura. Πιστός στις παραδόσεις και αντίθετος στις «ύπουλες» τεχνικές μάχης, ο άνθρωπος που εκπαίδευσε τον πρωταγωνιστή στις αρχές και στις αξίες των σαμουράι αντιμετωπίζει με επιφύλαξη οποιαδήποτε τακτική υπακούει μόνο στο ρητό: «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ταυτόχρονα, η εισβολή των Μογγόλων θα φέρει στην επιφάνεια ξεχασμένες εμφύλιες διαμάχες και ιστορίες προδοσίας, ενώ θα δώσει χώρο σε ληστρικές συμμορίες που εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί στο νησί.

Διττό gameplay

Απαλλαγμένο από τη σαδιστική δυσκολία τίτλων, όπως το «Nioh 2» ή το «Sekiro: Shadows Die Twice», αλλά με εξίσου ελκυστικό gameplay, το «Ghost of Tsushima» αναμφίβολα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο και σαφώς πιο mainstream κοινό. Οι φίλοι του «Assassin’s Creed Odyssey» θα αναγνωρίσουν αρκετά «δανεικά» στοιχεία στη φιλοσοφία του παιχνιδιού, μιας και μιλάμε για έναν ανοιχτό κόσμο με πολυάριθμα side quests σε συνδυασμό με τον αγώνα κυριαρχίας πάνω στον χάρτη του νησιού. Ακόμα και η μάχη θυμίζει ελαφρώς τον δημοφιλή τελευταίο τίτλο της Ubisoft, αν και η Sucker Punch έχει προσφέρει έναν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας κινήσεων σε κάθε αναμέτρηση, χτίζοντας πάνω στο δίλημμα «Samurai ή Ninja». Θα καθησυχάσουμε όσους τους κουράζει η εξοικονόμηση stamina (αντοχής) και τους φθείρει το άγχος πως οι δυνάμεις του ήρωα θα τον εγκαταλείψουν έπειτα από κάθε χτύπημα του σπαθιού του, αναφέροντας πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος περιορισμός. Τη θέση του δείκτη της stamina παίρνουν οι βαθμοί «αποφασιστικότητας», όπως αποκαλούνται. Δαπανώνται για να δώσετε boost στην υγεία σας ή για να πραγματοποιήσετε ειδικές κινήσεις και αναπληρώνονται με το που πέσει στο έδαφος νεκρός ο επόμενός σας αντίπαλος. Stealth ή κατά μέτωπο επίθεση, μάχη σώμα με σώμα ή βολές από απόσταση, όλα ισορροπούν στο νήμα που θα ορίσει το γούστο και το στιλ κάθε gamer, στην κατανομή πόρων ανάμεσα στις samurai και ghost πινελιές της τεχνικής σας. Βάσει των προτιμήσεών σας εξελίσσονται και τα πολλαπλά skill trees του χαρακτήρα και ο εξοπλισμός του, τόσο ουσιαστικά όσο και εμφανισιακά. Ο τίτλος παίρνει άριστα και στην πρόκληση που θέτει κάθε open world game, να προσφέρει δηλαδή πλούσιο περιεχόμενο και αναρίθμητες παράπλευρες αποστολές, κρατώντας, παράλληλα, απολύτως σαφές και ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνει ο παίκτης για να προχωρήσει στα γεγονότα της κυρίως πλοκής.

Αφοπλιστικά όμορφο!

Η αρμονία της φύσης και τα σαγηνευτικά τοπία έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση με τη φρικαλεότητα του πολέμου. Τις στιγμές που θα περιηγείστε στον πανέμορφο ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού, θα ξεκουράσετε το βλέμμα σας στη χλωρίδα, που αποδίδεται με κάθε λεπτομέρεια, αποθεώνοντας τις κρυμμένες ομορφιές της ποικιλόμορφης ιαπωνικής υπαίθρου. Αχανείς πεδιάδες, καταπράσινοι λόφοι, αρχαία δάση, κρυστάλλινες πηγές και απόκρημνες βουνοκορφές, αιτιολογούν πλήρως σε κάθε σας βήμα την υπέρμετρη αγάπη του Jin για τον τόπο του. Κάθε γωνιά του χάρτη προκαλεί να την εξερευνήσετε, όχι μόνο για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που κρύβει, αλλά και για να «καταναλώσετε» αδηφάγα τις πανέμορφες εικόνες που θα σας χαρίσει. Ειδικά σε PlayStation 4 Pro, το «Ghost of Tsushima» έχει έναν μοναδικό τρόπο να μας ταξιδεύει με τα γραφικά του, αλλά και το ταιριαστό του soundtrack. Οι σινεφίλ λάτρεις του Kurosawa θα εκτιμήσουν τη δυνατότητα του ομώνυμου mode, το οποίο απλώνει ένα μυστηριακό ασπρόμαυρο φίλτρο πάνω στη δράση του παιχνιδιού, χαρίζοντας στα γραφικά μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική βαρύτητα. Η ένταση των στιγμών, που ο ένας σαμουράι κοιτά τον άλλο στα μάτια σε κάθε κομβική αναμέτρηση, δύσκολα θα εγκαταλείψουν τη μνήμη μας. Σας προτείνουμε να αξιοποιήσετε τους ιαπωνικούς διαλόγους έναντι των αγγλικών (άλλωστε υπάρχει ελληνικός υποτιτλισμός διαθέσιμος και στις δυο περιπτώσεις), επιτρέποντας μέχρι και στην παραμικρή συλλαβή που αρθρώνουν οι πρωταγωνιστές να αφήσει το στίγμα της στη μοναδική αυτή ατμόσφαιρα. Με τον βαθύ σεβασμό, την αφοσίωση, την τελειομανία και την αυταπάρνηση της ιαπωνικής κουλτούρας στο υπόβαθρο, το «Ghost of Tsushima» θα σας βοηθήσει να αναζητήσετε την gaming γαλήνη και  αρμονία που σας αξίζει αυτό το καλοκαίρι!

 

Οι αποκλειστικοί τίτλοι του PS4 συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας, με ένα… έπος που παντρεύει σε έναν ανοιχτό κόσμο την καθηλωτική ομορφιά της ιαπωνικής υπαίθρου με την αυστηρή κόψη της λεπίδας του σπαθιού ενός σαμουράι.
  • GOT_Screen_4K_PS4_1080_PGW17_00004_1509388967.jpg
  • GOT_Screen_4K_PS4_1080_PGW17_00003_1509388967.jpg
  • GOT_Screen_PS4_E32018_00007_1528773445.jpg
  • GOT_Screen_PS4_E32018_00005_1528773448.jpg
  • GOT_Screen_PS4_E32018_00006_1528773447.jpg
  • ghost_of_tsushima_samurai_cinema_mode_grab_3.jpg
  • GOT_Screen_PS4_E32018_00003_1528773454.jpg
  • GOT_Screen_PS4_E32018_00009_1528773443.jpg
  • GOT_Screen_PS4_E32018_00010_1528773443.jpg
  • 3671476-ghost-3.jpg
logo

Related posts

Marvel’s Spider-Man 2

Marvel’s Spider-Man 2

Αποκλειστικά για PlayStation 5 και χωρίς τα τεχνολογικά δεσμά της προηγούμενης γενιάς, το νέο Spider-Man προσθέτει ακόμα έναν λόγο για να αποκτήσει ένας gamer την παιχνιδομηχανή της Sony. Oχι ένας, αλλά δύο κεντρικοί ήρωες σας περιμένουν στο χορταστικό sequel του Spider-Man. Ο Peter Parker και...

Assassin’s Creed Mirage

Assassin’s Creed Mirage

Έπειτα από αλλεπάλληλες κυκλοφορίες παιχνιδιών με πλήθος μηχανισμών και αχανείς ανοιχτούς κόσμους, η Ubisoft επαναφέρει το franchise στις ρίζες του, με έμφαση στο stealth και θέατρο επιχειρήσεων μία και μοναδική πόλη, τη Βαγδάτη. Bρισκόμαστε στον 9ο αιώνα μ.Χ. και παίρνουμε τον ρόλο του Basim...

NBA 2K24

NBA 2K24

Τη σειρά του Michael Jordan παίρνει φέτος ο Kobe Bryant στην «αφήγηση» καριέρας. Μέσα από παιχνίδια σταθμούς, τα γραφικά γίνονται περισσότερο next-gen και ο πυρήνας του χειρισμού εμφανίζει μικροβελτιώσεις στα σημεία. Δίχως αντίπαλο, το «NBA 2K24» παίζει… με το «ρολόι», χωρίς θεαματικές...