Final Fantasy XVI
Γραφικά 5
Ηχος 5
Gameplay 4
Αντοχή στο χρόνο 4

Κινηματογραφικές σκηνές που καθηλώνουν και συναρπαστικό σενάριο που δεν προαπαιτεί… εντατικά μαθήματα για το παρελθόν του franchise συναντούν ένα gameplay που ικανοποιεί κάθε φίλο role-playing παιχνιδιών. H σειρά «Final Fantasy» έχει πολυάριθμους φανατικούς φίλους που την ακολουθούν εδώ και δεκαετίες, μιας και αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα franchise της βιομηχανίας του gaming. Αν, βέβαια, δεν είχατε ποτέ καμία επαφή με το λαοφιλές ιαπωνικό RPG, μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε την πλοκή των προηγούμενων 15 τίτλων, ούτε των ουκ ολίγων παράλληλων remake και spin-off. Το «Final Fantasy XVI» σάς περιμένει στο PlayStation 5 με μια ολοκαίνουργια ιστορία σε ένα σχεδόν αυτοτελές σεναριακά σύμπαν, στον φανταστικό κόσμο της Valisthea, όπου έξι ..

Summary 4.5 μεγαλειώδες

Final Fantasy XVI

Κινηματογραφικές σκηνές που καθηλώνουν και συναρπαστικό σενάριο που δεν προαπαιτεί… εντατικά μαθήματα για το παρελθόν του franchise συναντούν ένα gameplay που ικανοποιεί κάθε φίλο role-playing παιχνιδιών.

H σειρά «Final Fantasy» έχει πολυάριθμους φανατικούς φίλους που την ακολουθούν εδώ και δεκαετίες, μιας και αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα franchise της βιομηχανίας του gaming. Αν, βέβαια, δεν είχατε ποτέ καμία επαφή με το λαοφιλές ιαπωνικό RPG, μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε την πλοκή των προηγούμενων 15 τίτλων, ούτε των ουκ ολίγων παράλληλων remake και spin-off. Το «Final Fantasy XVI» σάς περιμένει στο PlayStation 5 με μια ολοκαίνουργια ιστορία σε ένα σχεδόν αυτοτελές σεναριακά σύμπαν, στον φανταστικό κόσμο της Valisthea, όπου έξι έθνη μάχονται για την κυριαρχία.

Σενάριο γεμάτο ανατροπές

Κλειδί στην επικράτηση αποτελούν οι μαγικοί κρύσταλλοι και οι Dominants, άνθρωποι με μοναδικές ικανότητες που ενσαρκώνουν τις υπερφυσικές δυνάμεις των Eikon, των απόκοσμων γιγαντιαίων πλασμάτων στα οποία και μπορούν να μεταμορφωθούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Κάθε στοιχείο της φύσης εκπροσωπείται από ένα μοναδικό Eikon, μα σύντομα θα διαπιστώσουμε πως το στοιχείο της φωτιάς έχει… πολυπρόσωπη παρουσία. Ο κεντρικός μας ήρωας είναι ο Clive Rosfield, φύλακας του νεότερου αδερφού του και διάδοχου του θρόνου, Joshua. Πρωτοσυναντάμε τον Clive στα εφηβικά του χρόνια και κάπου εδώ θα προτιμήσουμε να διακόψουμε την αφήγηση του σεναρίου, καθώς οι αλλεπάλληλες συγκλονιστικές ανατροπές αξίζει να σας κρατήσουν καθηλωμένους στις οθόνες σας! Το μόνο που θα προδώσουμε, είναι πως όταν ξανασυναντάμε τον Clive σε μεγαλύτερη ηλικία, τίποτα δεν έχει μείνει ίδιο με το παρελθόν. Ένα ταξίδι εκδίκησης σύντομα μετατρέπεται σε μια βουτιά στα βάθη της ύπαρξής του και της πραγματικής υπόστασης των Eikon, του αδερφού του, αλλά και του ίδιου του εαυτού του… Ευτύχημα είναι πως ακόμα και τα side quests δίνουν βάθος, τόσο στο σενάριο όσο και στους χαρακτήρες του και δεν αποτελούν απλά έναν φθηνό τρόπο, για να αυξηθούν οι ώρες ενασχόλησης με τον τίτλο.

Διάλειμμα για μάχη

Οι επικές κινηματογραφικές cutscenes, ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του παιχνιδιού, αποτελούν ταυτόχρονα και την «αχίλλειο πτέρνα» του. Ο λόγος είναι πως σε αρκετά σημεία της εξέλιξης του παιχνιδιού θα νιώσετε πως βρίσκεστε περισσότερο σε παθητικό ρόλο θεατή, παρακολουθώντας τις καλογυρισμένες και εντυπωσιακές σκηνές που έχει ενορχηστρώσει η Square Enix, παρά σε ενεργητικό ρόλο gamer. Η αίσθηση που είχαμε, τουλάχιστον κατά τα πρώτα στάδια του παιχνιδιού, ήταν πως οι μάχες αποτελούσαν το μικρό διάλειμμα ανάμεσα στις πολλαπλές και εκτενείς cutscenes, αντί οι τελευταίες να εμπλουτίζουν τη δράση. Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως η αφηγηματικότητα και το ταλέντο με το οποίο η σαφώς πιο σκοτεινή ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας, ήταν στοιχεία που μας έκαναν να μη θέλουμε να κλείσουμε το PlayStation 5!

Αντίο turn-based δράση

Αφού, λοιπόν, εξηγήσαμε τον μοναδικό λόγο που χωρίζει τον τίτλο από το απόλυτο «10» στη βαθμολογία του, αξίζει να επισημάνουμε πως και το gameplay είναι αντάξιο του επιπέδου του σεναρίου. Σε σχέση με άλλα μέλη της «Final Fantasy» οικογένειας, το συγκεκριμένο παιχνίδι εγκαταλείπει τον έλεγχο πολλαπλών ηρώων μαζί με κάθε turn-based κατάλοιπο, δίνοντας έμφαση στην καταιγιστική δράση. Ο αισθητά εντονότερος action χαρακτήρας, ευτυχώς, δεν έχει εξοστρακίσει την RPG πολυπλοκότητα από τους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού, δημιουργώντας έτσι ένα πιο σύγχρονο κράμα στο gameplay, πολύ πιο ελκυστικό για τους νεοεισερχόμενους στο franchise παίκτες. Μπορεί να μην ελέγχετε τους εκάστοτε συμπολεμιστές σας, έχετε, ωστόσο, την άνεση να δώσετε εντολές στον πιστό τετράποδο σύμμαχό σας, τον Torgal. Ο ίδιος ο Clive μπορεί να εκτελέσει melee combos, να στοχεύσει με τις μαγικές του ικανότητες απομακρυσμένους στόχους και να χρησιμοποιήσει έως και τρεις δυνάμεις του Eikon που έχει επιλέξει. Όσο προχωράμε στην πλοκή, ξεκλειδώνεται η πρόσβαση και σε δυνάμεις άλλων Eikon, επιπρόσθετων αυτού της φωτιάς με το οποίο ξεκινάμε. Η γρήγορη εναλλαγή μαχητικών στιλ, η επιστράτευση διαφορετικών ειδών επιθέσεων και Eikon, καθώς και η αποφυγή χτυπημάτων το τελευταίο δευτερόλεπτο συνθέτουν μάχες που είναι απολαυστικές, τόσο να τις παίζει όσο και να τις παρακολουθεί κανείς.

Αξίζει κάθε λεπτό που θα σας κρατήσει σπίτι

Με δεδομένες τις τάσεις φυγής από το σπίτι που έχουμε όλοι λόγω καλοκαιριού, το «Final Fantasy XVI» κατορθώνει να κάνει… απόσβεση για κάθε δευτερόλεπτο που θα μας κρατήσει μπροστά από την τηλεόρασή μας, απολαμβάνοντας έναν ακόμα εκπληκτικό τίτλο για το PlayStation 5. Εγκαταλείποντας την open world προσέγγιση του «Final Fantasy XV», ο διάδοχός του επιτυγχάνει ένα πιο μεστό αφηγηματικά σενάριο, με καλύτερο έλεγχο της τελικής εμπειρίας. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για άσκοπες περιπλανήσεις, αλλά ένας χάρτης γεμάτος με σημεία που όταν τα επισκέπτεστε, η απολαυστική δράση είναι εγγυημένη. Κλείνουμε με το soundtrack, το οποίο δένει συγκλονιστικά με κάθε στιγμή του παιχνιδιού, υπογραμμίζοντας κάθε συναίσθημα που γεννιέται από τα τεκταινόμενα στην οθόνη!

  • final-fantasy-xvi-screenshot-15-en-01dec22.jpg
  • final-fantasy-xvi-screenshot-05-en-31may23.jpg
  • final-fantasy-xvi-screenshot-011-en-31may23.jpg
  • Final-Fantasy-XVI.jpg
  • final-fantasy-xvi-screenshot-13-en-01dec22.jpg
  • 1689337542978.jpg
  • 1689337542973.jpg

 

logo

Related posts

Rise of the Ronin

Rise of the Ronin

Μπορεί οι Ronin να ήταν οι περιπλανώμενοι Σαμουράι χωρίς άρχοντα, μα τα επιτυχημένα παιχνίδια δείχνουν να μην… περιπλανιούνται μακριά από την παιχνιδομηχανή της Sony, καθώς ακόμα ένας εντυπωσιακός αποκλειστικός τίτλος προστίθεται στο «οπλοστάσιο» του PS5. H Team Ninja, το στούντιο που στο...

Skull and Bones

Skull and Bones

Ο ινδικός ωκεανός του 17ου αιώνα σάς δίνει την ευκαιρία να ανελιχθείτε στις τάξεις της πειρατείας και από ρακένδυτος ναυαγός να μετατραπείτε σε χιλιοτραγουδισμένο ζωντανό θρύλο. Πυξίδα σας το νέο RPG της Ubisoft, που έπειτα από 7 χρόνια αναμονής έγινε πραγματικότητα. Eνας «ταλαιπωρημένος»...

Tekken 8

Tekken 8

Ένα από τα καλύτερα fighting games στην ιστορία του χώρου μάς παρουσίασε πρόσφατα η Bandai Namco, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τη συναρπαστική εμπειρία του εν λόγω franchise. Aν ψάχναμε μία και μοναδική λέξη, για να χαρακτηρίσουμε το Tekken 8, αυτή θα ήταν «πολυεπίπεδο». Το νέο 3D fighting game της...