Star Wars Jedi: Survivor
Γραφικά 4
Ηχος 4
Gameplay 5
Αντοχή στο χρόνο 4

Παρά τα τεχνικά προβλήματα του λανσαρίσματος (κυρίως, όσον αφορά στην έκδοση για PC), το sequel του «Fallen Order» κατορθώνει να ξεπεράσει τον υψηλό πήχη του προγόνου του, παραδίδοντας μαθήματα για το πώς πρέπει να είναι τα παιχνίδια του είδους. Tο «Survivor» αποτελεί το δεύτερο μέρος της σειράς «Star Wars Jedi», βελτιώνοντας περαιτέρω την επιτυχημένη συνταγή του «Fallen Order» προς τέρψη όχι μόνο των απανταχού φανατικών φίλων του «Star Wars» σύμπαντος, αλλά και όσων αγαπούν τις δυνατές single-player συγκινήσεις. Εφοδιασμένο με την απαραίτητη αφηγηματικότητα που δεσμεύει συναισθηματικά τον παίκτη, βάζοντάς τον πάνω στις ράγες ενός αξιοπρεπέστατου σεναρίου, το «Survivor» έρχεται με πλήθος από παράπλευρες προαιρετικές αποστολές που ενισχύουν το αίσθημα (ή ..

Summary 4.3 μεγαλειώδες

Star Wars Jedi: Survivor

Παρά τα τεχνικά προβλήματα του λανσαρίσματος (κυρίως, όσον αφορά στην έκδοση για PC), το sequel του «Fallen Order» κατορθώνει να ξεπεράσει τον υψηλό πήχη του προγόνου του, παραδίδοντας μαθήματα για το πώς πρέπει να είναι τα παιχνίδια του είδους.

Tο «Survivor» αποτελεί το δεύτερο μέρος της σειράς «Star Wars Jedi», βελτιώνοντας περαιτέρω την επιτυχημένη συνταγή του «Fallen Order» προς τέρψη όχι μόνο των απανταχού φανατικών φίλων του «Star Wars» σύμπαντος, αλλά και όσων αγαπούν τις δυνατές single-player συγκινήσεις. Εφοδιασμένο με την απαραίτητη αφηγηματικότητα που δεσμεύει συναισθηματικά τον παίκτη, βάζοντάς τον πάνω στις ράγες ενός αξιοπρεπέστατου σεναρίου, το «Survivor» έρχεται με πλήθος από παράπλευρες προαιρετικές αποστολές που ενισχύουν το αίσθημα (ή την ψευδαίσθηση θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος) ενός ανοιχτού κόσμου.

Κινηματογραφικό σενάριο

Το σενάριο τοποθετείται λίγα χρόνια μετά τα γεγονότα του «Fallen Order», στα οποία αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει ένα συνοπτικό εισαγωγικό βίντεο. Ο πρωταγωνιστής είναι για ακόμα μια φορά ο Cal Kestis, ο τελευταίος επιζών Jedi στον γαλαξία (τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του εναντίου), ο οποίος επιχειρεί να διαφύγει από την ανελέητη καταδίωξη της Αυτοκρατορίας και να οργανώσει την αντεπίθεση των επαναστατών. Πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό ιππότη της Δύναμης, παύοντας να είναι μαθητευόμενος, δίχως αυτό να σημαίνει πως σταματά να αναπτύσσει τις ικανότητές του. Άλλωστε, το παιχνίδι διαθέτει αρκετά στοιχεία role-playing, μεταξύ των οποίων και τρεις οικογένειες από skill tree, οι οποίες αφορούν στις ικανότητες επιβίωσης του ήρωα, στον χειρισμό των φωτόσπαθων και στην αξιοποίηση της Δύναμης (Survival, Lightsaber, Force).

Φτιάχνοντας… χαρακτήρα

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας παίζουν και τα «Perks», οι επιπρόσθετες αρετές (όπως η ενίσχυση της συσσώρευσης XP) που καταλαμβάνουν αντίστοιχα διαθέσιμα «slot». Από το παιχνίδι δεν απουσιάζουν και αναρίθμητες επιλογές παραμετροποίησης, τόσο της εμφάνισης του ήρωα (ρουχισμός, μαλλιά, γένια) όσο και του φωτόσπαθου και του αχώριστου ρομποτικού του συναγωνιστή, του BD-1. Ο τελευταίος, αναλαμβάνει και τις «ενέσεις» που ανεβάζουν την μπάρα υγείας του Cal, όταν μια απαιτητική αναμέτρηση τον απειλεί με εξόντωση, καθώς και με την αλληλεπίδραση με κάθε μορφής… hardware που θα βρεθεί στον δρόμο σας.

Όπως εύκολα συνειδητοποιεί κανείς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εξελίξετε τον πρωταγωνιστή προς την κατεύθυνση που ταιριάζει στον δικό σας τρόπο παιχνιδιού. Κομβικό ρόλο παίζει, προφανώς, η εξερεύνηση, με τις ανοιχτές περιοχές να είναι ακόμα πιο μεγάλες σε έκταση και γεμάτες με πλήθος «μυστικών» τοποθεσιών, κάποιες εκ των οποίων θα καταφέρετε να ξεκλειδώσετε, επιστρέφοντας από την απόκτηση κάποιας ικανότητας που σας βοηθά να υπερπηδήσετε συγκεκριμένα εμπόδια. Μιλώντας για εμπόδια, αρκετά από αυτά θα τα ξεπεράσετε με τη βοήθεια πλασμάτων, τα οποία θα επιστρατεύσετε ως μεταφορικό μέσο για σύντομα ταξίδια… σε γη και ουρανό! Οι κρυμμένες ανταμοιβές είναι πολλές και η διάθεση να ξεφύγετε από την πεπατημένη καλλιεργείται αβίαστα. Το «Star Wars Jedi: Survivor» πραγματικά… διδάσκει πως το «grinding» άλλων RPG μπορεί να μετατραπεί από αγγαρεία σε απολαυστική εμπειρία εξερεύνησης. Σε αυτό βοηθά και το εντελώς διαφορετικό περιβάλλον κάθε πλανήτη που θα επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της συναρπαστικής αυτής περιπέτειας.

Με το φωτόσπαθο στο χέρι

Star Wars Jedi: SurvivorΈνα από τα πλεονεκτήματα του «Fallen Order» ήταν το σύστημα μάχης του, μια κληρονομιά την οποία παραλαμβάνει με… σεβασμό το «Survivor», προκειμένου να την ανεβάσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Πέντε εναλλακτικές «stance» μάχης, από τις οποίες δύο είναι διαθέσιμες για εναλλαγή ακόμα και κατά τη διάρκεια κάθε μάχης, ξεκλειδώνονται σταδιακά, προκειμένου να προσφέρουν μια εντυπωσιακή ποικιλία στον τρόπο με τον οποίο μάχεται ο Cal. Για παράδειγμα, η αρχική «stance» αφορά στη χρήση ενός φωτόσπαθου, ενώ σχεδόν αμέσως αποκτάτε πρόσβαση σε δύο επιπρόσθετες στάσεις μάχης, αυτή με δύο φωτόσπαθα ενωμένα και μία όπου έχετε από ένα lightsaber σε κάθε χέρι (dual-wield). Κάθε «stance» έχει το δικό της skill tree και μόλις ανακαλύψετε ποιοι τρόποι μάχης ενδείκνυνται απέναντι σε κάθε διαφορετικό τύπο εχθρού θα είστε πραγματικά ασταμάτητοι! Παράλληλα, η χρήση της Δύναμης (αρχικά, μέσω των ικανοτήτων έλξης και άπωσης αντιπάλων) εμπλουτίζει το gameplay, προσφέροντας ενδιαφέροντες συνδυασμούς στη μάχη.

Η δυσκολία του παιχνιδιού είναι προσαρμόσιμη, ενώ ακόμα και το platforming που θυμίζει έντονα παιχνίδια τύπου «Uncharted» είναι απαιτητικό δίχως να είναι εκνευριστικά τιμωρητικό. Οι γρίφοι σημειώνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς ακόμα και στα σημεία που η επίλυσή τους είναι προαιρετική, θα σας βάλουν στη διαδικασία να ασχοληθείτε με πείσμα για την επίλυσή τους.

May the Force be with you…

Είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε τον τίτλο σε PlayStation 5, όπου τα bug σε επίπεδο γραφικών ήταν υπαρκτά (κυρίως κάποια texture pop-in), μα όχι αρκετά για να αλλοιώσουν τη μοναδική εμπειρία που χαρίζει το εξαιρετικό gameplay. Η σαφώς πιο προβληματική πρεμιέρα του τίτλου στην έκδοση για PC ελπίζουμε να διορθωθεί σύντομα με σχετικά patch, προκειμένου το σύνολο της gaming κοινότητας να χαρεί ανεμπόδιστα τις συγκινήσεις ενός παιχνιδιού που δείχνει να κυκλοφόρησε ίσως λίγο… πιο σύντομα από ό,τι θα έπρεπε. Με τα τελευταία… φινιρίσματα, λοιπόν, να εφαρμόζονται κατόπιν λανσαρίσματος, το «Star Wars Jedi: Survivor» δείχνει κατά τα άλλα πανέμορφο. Στο PlayStation 5 απολαύσαμε παιχνίδι με σκανδάλες δυναμικής απόκρισης, haptic feedback, τεχνολογία ήχου Tempest 3D και γραφικά με ray tracing (υπάρχουν, βέβαια, δύο mode διαθέσιμα, με έμφαση είτε σε frame rate είτε σε ποιότητα γραφικών). Τα bug και η αδυναμία εξασφάλισης ενός σταθερά υψηλού frame rate είναι τα μοναδικά στοιχεία που χωρίζουν τον τίτλο από το απόλυτο 10 στη βαθμολογία, καθώς τόσο το gameplay όσο και ο γεμάτος αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, εχθρούς και αξιοθέατα κόσμος του συνθέτουν μια πραγματική «παιδική χαρά» για τους λάτρεις του «Star Wars» και όχι μόνο!

  • star-wars-jedi-survivor-release-date-screenshot-08-en-14dec22.jpg
  • 1683015726610.jpg
  • 1683015554105.jpg
  • 1683015726593.jpg
  • 1683015554097.jpg
  • star-wars-jedi-survivor-homepage-hero-desktop-en-01-30nov22.jpg
logo

Related posts

GAMEATHLON SUMMER 2024: Η Γιορτή του Gaming Επιστρέφει Δυναμικά!

GAMEATHLON SUMMER 2024: Η Γιορτή του Gaming Επιστρέφει Δυναμικά!

Το GAMEATHLON, η μεγαλύτερη και παλαιότερη έκθεση τεχνολογίας και video games στην Ελλάδα, επιστρέφει δυναμικά για το 11ο καλοκαιρινό του event, 28-29-30 Ιουνίου 2024, στα 14 στρεμματα του  Tae Kwon Do Olympic Arena στην Αθήνα. Φέτος, το GAMEATHLON SUMMER 2024 υπόσχεται όπως πάντα μια...

Rise of the Ronin

Rise of the Ronin

Μπορεί οι Ronin να ήταν οι περιπλανώμενοι Σαμουράι χωρίς άρχοντα, μα τα επιτυχημένα παιχνίδια δείχνουν να μην… περιπλανιούνται μακριά από την παιχνιδομηχανή της Sony, καθώς ακόμα ένας εντυπωσιακός αποκλειστικός τίτλος προστίθεται στο «οπλοστάσιο» του PS5. H Team Ninja, το στούντιο που στο...

Skull and Bones

Skull and Bones

Ο ινδικός ωκεανός του 17ου αιώνα σάς δίνει την ευκαιρία να ανελιχθείτε στις τάξεις της πειρατείας και από ρακένδυτος ναυαγός να μετατραπείτε σε χιλιοτραγουδισμένο ζωντανό θρύλο. Πυξίδα σας το νέο RPG της Ubisoft, που έπειτα από 7 χρόνια αναμονής έγινε πραγματικότητα. Eνας «ταλαιπωρημένος»...