Horizon Forbidden West
Γραφικά 5
Ηχος 5
Gameplay 4
Αντοχή στο χρόνο 4

Συναρπαστική πλοκή, αξιομνημόνευτοι χαρακτήρες και σαγηνευτικές τοποθεσίες «ντύνουν» ένα απολαυστικό gameplay, που αποθεώνει τον ανοιχτό κόσμο της νέας επιτυχίας του PlayStation. Tο sequel του «Horizon Zero Dawn» δεν αναλαμβάνει μόνο να μεταφέρει την κοκκινομάλλα πρωταγωνίστρια σε νέες αχαρτογράφητες περιοχές, αλλά επωμίζεται την εξέλιξη της επιτυχημένης συνταγής του προγόνου του σε όλους τους τομείς. Αυτό μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στο gameplay και στο σύστημα μάχης, σε εκτενέστερες και πιο ποικιλόμορφες περιοχές για εξερεύνηση και φυσικά σε ακόμα πιο εντυπωσιακά γραφικά και ήχο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τίτλος έρχεται με ελληνικά μενού και υπότιτλους, πιστοποιώ-ντας για ακόμα μια φορά τον σεβασμό του PlayStation brand στην ελληνική αγορά. Στην «Απαγορευμένη Δύση» ..

Summary 4.5 μεγαλειώδες

Horizon Forbidden West

Συναρπαστική πλοκή, αξιομνημόνευτοι χαρακτήρες και σαγηνευτικές τοποθεσίες «ντύνουν» ένα απολαυστικό gameplay, που αποθεώνει τον ανοιχτό κόσμο της νέας επιτυχίας του PlayStation.

Tο sequel του «Horizon Zero Dawn» δεν αναλαμβάνει μόνο να μεταφέρει την κοκκινομάλλα πρωταγωνίστρια σε νέες αχαρτογράφητες περιοχές, αλλά επωμίζεται την εξέλιξη της επιτυχημένης συνταγής του προγόνου του σε όλους τους τομείς. Αυτό μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στο gameplay και στο σύστημα μάχης, σε εκτενέστερες και πιο ποικιλόμορφες περιοχές για εξερεύνηση και φυσικά σε ακόμα πιο εντυπωσιακά γραφικά και ήχο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τίτλος έρχεται με ελληνικά μενού και υπότιτλους, πιστοποιώ-ντας για ακόμα μια φορά τον σεβασμό του PlayStation brand στην ελληνική αγορά.

Στην «Απαγορευμένη Δύση» ανατέλλει μια συναρπαστική ιστορία

Το σενάριο εξελίσσεται λίγους μήνες μετά τα γεγονότα του προηγούμενου παιχνιδιού. Η Aloy, βλέποντας πως η φύση γύρω της νοσεί και αργοπεθαίνει, δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη. Ξεκινά ένα ταξίδι προς την «Απαγορευμένη Δύση», όπου και κρύβεται το μυστικό της αποκατάστασης της ισορροπίας στον πλανήτη, άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναβίωση ενός πανίσχυρου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης από το παρελθόν. Πίσω από την παρακμή της Γης και τη μετατροπή των μηχανών από υποζύγια σε ανεξέλεγκτα τέρατα, κρύβεται η αποστολή ενός μυστηριώδους σήματος από άλλον πλανήτη, μα κάπου εδώ σταματάμε κάθε περαιτέρω spoiler! Αξίζει να μελετήσετε κάθε στοιχείο και να δώσετε τη δέουσα προσοχή σε κάθε διάλογο που αποκαλύπτει κομμάτι-κομμάτι τη μεγάλη εικόνα, το τι έχει πραγματικά να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, τουλάχιστον αυτή που απέμεινε έπειτα από τον λυσσαλέο πόλεμο με τα ρομπότ.

Οι πρώτες ώρες του παιχνιδιού αναλαμβάνουν να βάλουν στο κλίμα τους λιγοστούς φίλους του PlayStation που δεν έχουν κατορθώσει να παίξουν το «Zero Dawn», μυώντας τους σε πρόσωπα και γεγονότα με τρόπο ευπρόσδεκτο και για τους βετεράνους του franchise, οι οποίοι σίγουρα χρειάζονται ένα φρεσκάρισμα στη μνήμη τους για να ξαναμπούν στον συναρπαστικό κόσμο του Horizon.

Αν και εκ φύσεως μοναχική, η ηρωίδα θα βρει συμπαραστάτες στο… road trip της προς τη σωτηρία της Γης, ενώ συχνά θα κληθεί να δώσει λύσεις σε πλειάδα επιμέρους προβλημάτων, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της. Οι μηχανές που παραπέμπουν σε προϊστορικά κτήνη δεν θα είναι οι μοναδικοί αντίπαλοί της, καθώς οι ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ των τριών φατριών της φυλής των Tenakth δεν αργούν να την τοποθετήσουν στο επίκεντρο μιας εμφύλιας σύρραξης, με την επαναστάτρια Regalla να σκορπά τον τρόμο στην περιοχή. Τόσο η ίδια, όσο και οι πολεμιστές της γνωρίζουν τον τρόπο για να χαλιναγωγούν τα ρομπότ και να τα χρησιμοποιούν ως πολεμικές μηχανές. Το ίδιο, βέβαια, μπορεί να κάνει και η Aloy, ξεκλειδώνοντας σταδιακά τα είδη των μηχανών που μπορεί να «κυριεύσει» και να χρησιμοποιήσει ως μεταφορικό μέσο. Στον διάβα της, ερείπια του αρχαίου παρελθόντος θυμίζουν τη δική μας σύγχρονη πραγματικότητα, από χαρακτηριστικά σημεία των Η.Π.Α., μέχρι σκουριασμένα συντρίμμια μαχητικών αεροσκαφών. Με τον τρόπο αυτό, το σύμπαν του Horizon μοιάζει σαν φυσική συνέχεια των λάθος επιλογών του ανθρώπινου είδους, «ριζώνει» στον δικό μας κόσμο και χτυπά καμπανάκια για το πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Ακόμα πιο απολαυστικό gameplay

Οπως μας συνήθισε στο πρώτο Horizon, έτσι και στο δεύτερο, η Aloy βασίζεται αρκετά στο τόξο της για να επιβιώσει. Οσο προχωράτε στο παιχνίδι, τόσο θα αποκτάτε νέα όπλα, από πιο εξειδικευμένα τόξα και βέλη, μέχρι σφεντόνες, βαλλίστρες και παγίδες αρκετών ειδών, τις οποίες μπορείτε έξυπνα να στήσετε για να καθηλώσετε τις μηχανές. Αν αποσπάσετε, μάλιστα, βαρύ οπλισμό από τα μηχανοκίνητα κτήνη, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε εναντίον τους. Το περιβάλλον διαδραματίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στις αναμετρήσεις σας, καθώς αν το «διαβάσετε» και το εκμεταλλευθείτε έξυπνα, μπορείτε να το αξιοποιήσετε εναντίον των αντιπάλων σας. Για παράδειγμα, μπορείτε με μια εύστοχη βολή να απελευθερώσετε έναν μεγάλο όγκο βράχων που καραδοκεί σε γειτονική πλαγιά. Παρομοίως, μπορείτε να «διαβάσετε» και τις αδυναμίες των αντιπάλων σας, προκειμένου να επιστρατεύσετε τα ανάλογα όπλα.

Εξι εκτεταμένα skill trees αποτυπώνουν την εξέλιξη των ικανοτήτων της ηρωίδας, κατηγοριοποιημένα σε «Πόλεμος», «Παγίδες», «Κυνήγι», «Επιβίωση», «Μυστικότητα» και «Κυρίαρχος Μηχανών». Εξίσου πολυάριθμες είναι και οι επιλογές αναβάθμισης των όπλων και των στολών σας. Σχεδόν από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, θα έχετε στα χέρια σας το Shieldwing, ένα glider gadget που επιτρέπει να αιωρείστε όταν βουτάτε στο κενό από μια απόκρημνη πλαγιά, διασχίζοντας μεγάλες αποστάσεις. Ομοίως, ο γάντζος που σύντομα θα αποκτήσετε δίνει πρόσβαση σε ψηλότερα σημεία και βοηθά στις συχνές αναρριχήσεις που θα κληθείτε να πραγματοποιήσετε.

Ατμοσφαιρικά μετα-αποκαλυπτικό

Το ενδιαφέρον σενάριο και το καλοδομημένο gameplay απογειώνονται χάρη στα γραφικά και τον ήχο του τίτλου, τόσο στην έκδοση του PlayStation 5, όσο και σε αυτή του PlayStation 4, όπου το παιχνίδι πραγματικά «τεντώνει» τα όρια των δυνατοτήτων του. Οι αχανείς εκτάσεις και η ποικιλία καιρικών φαινομένων, το έντονο υδάτινο στοιχείο (με δράση να διεξάγεται και στον βυθό) αλλά και οι γεμάτες ζωή πόλεις δεν επιτρέπουν στα μάτια του παίκτη να εφησυχάσουν ούτε δευτερόλεπτο. Ο ήχος βομβαρδίζει με εντυπωσιακά εφέ τα αυτιά και οι ξεχωριστές αρετές του DualSense χειριστηρίου του PS5 μεταφέρουν στα δάχτυλα και τις παλάμες την αίσθηση κάθε όπλου και κάθε επιφάνειας. Ειδικά στα boss fights με μηχανές πρωτόγνωρων διαστάσεων, το «Horizon Forbidden West» δίνει τον καλύτερό του εαυτό, με ρευστά animation, αξέχαστες σκηνές και αδιάκοπη δράση, που δείχνει να έχει βρει το αντίδοτο απέναντι στην επαναληψιμότητα και τη μονοτονία.

Ένα παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι!

Το «Machine Strike» -ή «Πόλεμος» όπως έχει αποδοθεί στα ελληνικά- είναι ένα επιτραπέζιο για δύο παίκτες, που είναι αρκετά διαδεδομένο στον κόσμο του Horizon, με αρκετούς από τους χαρακτήρες του «Forbidden West» να επιδίδονται… μανιωδώς στο εν λόγω σπορ! Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο στα κατατοπιστικότατα tutorial, είναι δεδομένο πως θα το αγαπήσετε, καθώς εμπεριέχει αρκετή στρατηγική. Θα είναι μεγάλη παράλειψη από πλευράς της Sony να μην κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο επιτραπέζιο και σε φυσική μορφή. Εμείς, τουλάχιστον, θέτουμε υποψηφιότητα για προπαραγγελία!

 • Horizon-Forbidden-West_20220129142459.jpg
 • Horizon-Forbidden-West_20220129211040.jpg
 • HFW_SCREEN_LOGO_PS5_JUNGLE_RUINS_4K_RGB.jpg
 • Horizon-Forbidden-West_20220129132437.jpg
 • Horizon-Forbidden-West_20220129235251.jpg
 • Horizon-Forbidden-West_20220130010001.jpg
 • Horizon-Forbidden-West_20220129142422.jpg
 • Horizon-Forbidden-West_20220129215830.jpg
 • Horizon-Forbidden-West_20220130180328.jpg
 • HFW_SCREEN_LOGO_PS5_ALOY_MOUNT_4K_RGB.jpg
 • HFW_SCREEN_LOGO_PS5_MOUNTAIN_CLIMB_4K_RGB.jpg
logo

Related posts

Horizon Call of the Mountain

Horizon Call of the Mountain

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συνειδητοποιήσει κανείς τις δυνατότητες του νέου σετ εικονικής πραγματικότητας του PlayStation 5 έρχεται για να προκαλέσει… σοκ και δέος! To αποκλειστικό για PlayStation «Horizon Forbidden West» μας καθήλωσε με τον συναρπαστικό του κόσμο, μα έφτασε η...

Atomic Heart

Atomic Heart

Μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου η Σοβιετική Ένωση έχει εξελίξει πρωτόγνωρες τεχνολογικές καινοτομίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο μελετά ένα απολαυστικό FPS με στοιχεία role-playing και… νοσταλγικές επιρροές από Bioshock και Fallout. Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 όπου η...

PlayStation VR2: Κυριολεκτικά… εξωπραγματικό!

PlayStation VR2: Κυριολεκτικά… εξωπραγματικό!

Είχαμε συνηθίσει αρκετούς τίτλους του PlayStation 5 να μας παρασύρουν στους μαγικούς τους κόσμους, μα πλέον με το PSVR2 το ταξίδι αυτό μεταμορφώνεται σε μια συγκλονιστική βιωματική εμπειρία που δύσκολα ξεχνά κανείς. Οσο ξένος κι αν είναι κάποιος με οποιαδήποτε έκφανση του gaming, μόλις φορέσει...