Death Stranding Director’s Cut
Γραφικά 5
Ηχος 5
Gameplay 4
Αντοχή στο χρόνο 4

Οταν πίσω από ένα «Director’s Cut» κρύβεται η σαγηνευτικά αλλόκοτη ματιά του Hideo Kojima, τα όρια μεταξύ φιλοσοφίας, ποίησης, κινηματογράφου και gaming ξεθωριάζουν… H τεχνικά αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη σε επίπεδο gameplay και περιεχομένου έκδοση του αριστουργηματικού «Death Stranding» έρχεται για PlayStation 5 με το συνθετικό «Director’s Cut» στον τίτλο της, εάν και μέσω ενός tweet του, ο πά-ντα εκκεντρικός δημιουργός Hideo Kojima θεωρεί αδόκιμο τον όρο. Σύμφωνα με τον Kojima, ο χαρακτηρισμός ως «Director’s Cut» είναι ανακριβής, από τη στιγμή που στο παιχνίδι περιλαμβάνονται πλέον πρόσθετα στοιχεία, όπως για παράδειγμα μηχανισμοί, αποστολές κ.ά., αλλά όχι σκηνές που για κάποιον λόγο είχαν «κοπεί» στο original cut, όπως γίνεται συνήθως στον χώρο ..

Summary 4.5 μεγαλειώδες

Death Stranding Director’s Cut

Οταν πίσω από ένα «Director’s Cut» κρύβεται η σαγηνευτικά αλλόκοτη ματιά του Hideo Kojima, τα όρια μεταξύ φιλοσοφίας, ποίησης, κινηματογράφου και gaming ξεθωριάζουν…

H τεχνικά αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη σε επίπεδο gameplay και περιεχομένου έκδοση του αριστουργηματικού «Death Stranding» έρχεται για PlayStation 5 με το συνθετικό «Director’s Cut» στον τίτλο της, εάν και μέσω ενός tweet του, ο πά-ντα εκκεντρικός δημιουργός Hideo Kojima θεωρεί αδόκιμο τον όρο. Σύμφωνα με τον Kojima, ο χαρακτηρισμός ως «Director’s Cut» είναι ανακριβής, από τη στιγμή που στο παιχνίδι περιλαμβάνονται πλέον πρόσθετα στοιχεία, όπως για παράδειγμα μηχανισμοί, αποστολές κ.ά., αλλά όχι σκηνές που για κάποιον λόγο είχαν «κοπεί» στο original cut, όπως γίνεται συνήθως στον χώρο του κινηματογράφου.

Ξεπερνώντας τις φιλολογικές ανησυχίες, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η next-gen εκδοχή του τίτλου μας υπενθύμισε γιατί μας είχε συγκλονίσει όταν κυκλοφόρησε στο PlayStation 4 πριν δυο χρόνια, τότε που ενώ ζούσαμε στην ξεγνοιασιά της… προ-πανδημίας εποχής, το «Death Stranding» μίλησε για απομόνωση, για επικοινωνία, για το τι μας ενώνει και τι μας χωρίζει, παιχνιδίζοντας ανάμεσα στα όρια της επιστήμης, της τέχνης, της θρησκείας και του μεταφυσικού. Αν διαλέγαμε ένα στοιχείο που κατατάσσει τον τίτλο μέσα στα πιο αξιομνημόνευτα games που έχουν περάσει από τα χέρια μας, αυτό θα ήταν αδιαμφισβήτητα η ιστορία του, η αφήγησή του και ο τρόπος που το σενάριο «ποτίζει» το gameplay και το αντίστροφο.

Αν έχετε ήδη απολαύσει τον τίτλο σε PS4 θα χρειαστεί να συγχρονίσετε τα save σας με την πιο πρόσφατη έκδοση του παιχνιδιού, προκειμένου να μπορέσει να τα «αντλήσει» σωστά η PS5 έκδοση και να συνεχίσετε το ταξίδι σας από εκεί που το είχατε αφήσει (διαφορετικά δεν θα μπορούν να εντοπιστούν τα save σας).

Η τέχνη συναντά το gaming

Death Stranding Director’s Cut reviewΟπως και να ‘χει, βετεράνοι ή νεοεισερχόμενοι στον κόσμο του «Death Stranding» λαμβάνουν τον ρόλο του Sam Porter Bridges, ενός μοναχικού… courier σε μια μετα-αποκαλυπτική Αμερική. Δουλειά του είναι να μεταφέρει πολύτιμα αγαθά όπως φάρμακα και κατασκευαστικά υλικά από τη μια πόλη στην άλλη. Η σχέση του με τη ζωή και τον θάνατο είναι ξεχωριστή, καθώς κάθε φορά που εγκαταλείπει τα εγκόσμια, μπορεί να επιστρέψει, ακολουθώντας το «νήμα» της ζωής, το οποίο κρύβεται πίσω από τη βαθύτερη σύνδεση πραγμάτων και ανθρώπων. Ακόμα και στο gameplay, τα σχοινιά και οι σκάλες που συμβολίζουν εργαλεία που μας ενώνουν και που ανοίγουν δρόμους, υπερισχύουν έναντι των όπλων που στερούν ζωές. Στην πανέμορφη, μα αφιλόξενη ύπαιθρο -την οποία θα οργώσετε πεζοί ή εποχούμενοι- ξεσπούν βροχές που κάθε σταγόνα τους κάνει τον χρόνο να κυλά ταχύτερα σε ό,τι αγγίζει. Πέπλο μυστηρίου περιβάλλει και την πορεία των ψυχών μόλις αυτές εγκαταλείπουν το σώμα ενός θνητού. Αόρατα πλάσματα αφήνουν ίχνη που μοιάζουν με παλάμες στο έδαφος και σκορπούν τον τρόμο. Ειδικές συσκευές που περιέχουν μωρά, που δεν πρόλαβαν να γεννηθούν κανονικά και ακροβατούν ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών, αναλαμβάνουν να υποδείξουν στους κατόχους τους τις θέσεις των πνευμάτων στον χώρο. Και παρ’ όλο που όλοι αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα μωρά ως «εργαλεία», ο Sam δεν θα αργήσει να αναπτύξει μια μοναδική σχέση με το δικό του… έμβιο ραντάρ. Η ιστορία του Sam, του μωρού που κουβαλάει και του τρόμου που τον καταδιώκει κορυφώνεται σε ένα συγκλονιστικό φινάλε, το οποίο φυσικά δεν θα σας χαλάσουμε με το παραμικρό spoiler.

Διάσημοι ηθοποιοί, όπως οι Norman Reedus, Mads Mikkelsen, Léa Seydoux, Margaret Qualley, Tommie Earl Jenkins, Troy Baker και Lindsay Wagner, συνεπικουρούμενοι από εντυπωσιακούς guests, όπως ο σκηνοθέτης Guillermo del Toro, θα μπορούσαν να αποτελούν ένα αξιόλογο καστ ακόμα και για οποιαδήποτε σύγχρονη χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Η μουσική επένδυση του παιχνιδιού λειτουργεί ευεργετικά στην περαιτέρω εμβύθιση του παίκτη στο συναρπαστικό αφήγημα του Hideo Kojima. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τίτλος έχει ελληνικό voice over και δυνατότητα για ελληνικούς υπότιτλους.

Τι νέο υπάρχει;

Η έκδοση για PlayStation 4 διέθετε ρεαλιστικά physics και καθηλωτικά γραφικά που θα μπορούσαν άνετα να ανήκουν στις πρώιμες κυκλοφορίες των next-gen τίτλων. Τι κατόρθωσαν να βελτιώσουν, επομένως, στην «Director’s Cut» έκδοση οι δημιουργοί του παιχνιδιού; Προφανώς τα γραφικά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, με δυο διαθέσιμα modes (λειτουργία επιδόσεων με upscaled 4K και έως 60 fps ή λειτουργία fidelity σε native 4K) αμφότερα με υποστήριξη HDR. Προσφέρεται και λειτουργία Widescreen για χρήση της κλασικής αναλογίας 16:9 της κονσόλας για την προβολή παιχνιδιού σε letterbox (ισοδύναμη με αναλογία εικόνας 21:9).

Νέος εξοπλισμός, όπως το Maser Gun, συστήνονται σχετικά γρήγορα στον παίκτη, καθιστώντας ευκολότερα τα πρώτα του βήματα. Η λειτουργία «Fragile Jump» επιτρέπει ένα ευπρόσδεκτο «Fast Travel» ανάμεσα σε εγκαταστάσεις που έχουν συνδεθεί στο δίκτυο που χτίζει ο Sam. Με τους νέους καταπέλτες φορτίου μπορείτε να εκτοξεύσετε τα πακέτα σας προς την περιοχή της παράδοσης, παρακάμπτοντας επικίνδυνες περιοχές και χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτο για την ομαλή προσγείωσή τους. Μια σειρά αποστολών θα σας οδηγήσει στην ολοκαίνουργια περιοχή ενός ερειπωμένου εργοστασίου, την οποία αξίζει να εξερευνήσετε. Εκτός από νέους εχθρούς, περιοχές και αποστολές, το Director’s Cut περιλαμβάνει μια σειρά από mini games, όπως πεδίο βολής για δοκιμή όπλων και πίστα αγώνων!

Το χειριστήριο DualSense του PS5 καθιστά ακόμα πιο βιωματική την εμπειρία, με την απτική ανάδραση και τις σκανδάλες δυναμικής απόκρισης να μεταφέρουν ρεαλιστικά στις παλάμες και τα δάχτυλά σας κάθε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Η τεχνολογία τρισδιάστατου ήχου Tempest 3D της Sony θα σας βυθίσει στον κόσμο του παιχνιδιού (απαιτεί συμβατά ακουστικά), ενώ ο δίσκος SSD δεν επιτρέπει καμία καθυστέρηση που ενδέχεται να διαταράξει τη ροή της περιπέτειάς σας.

Ενα σενάριο που αφορά τη σύνδεση και την αλληλεξάρτηση των πάντων που καθορίζει την κοινή τους μοίρα, δεν θα μπορούσε να μην έχει και social στοιχεία. Μέσω του συστήματος Social Strand, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με παίκτες από όλο τον πλανήτη, να δωρίσετε πόρους να αξιοποιήσετε τα κτίσματά τους και να εκφράσετε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη σας για τη βοήθειά τους…

  • DSEE_Announce_a_01-4951160fdc44a75d962.22270826.jpg
  • DSEE_Teaser_002-4951160fdc44d236298.32729925.jpg
  • DSEE_Announce_c_01-4951160fdc44b6fc616.70203762.jpg
  • DSEE_Announce_b_01-4951160fdc44c057793.53541989.jpg
  • DSEE_Teaser_012-4951160fdc44d37d4b8.03641139.jpg
  • d_03-4951160fdc4475dc608.31831754.jpg
  • DSEE_Teaser_011-4951160fdc44d69a399.94060938.jpg
logo

Related posts

Marvel’s Spider-Man 2

Marvel’s Spider-Man 2

Αποκλειστικά για PlayStation 5 και χωρίς τα τεχνολογικά δεσμά της προηγούμενης γενιάς, το νέο Spider-Man προσθέτει ακόμα έναν λόγο για να αποκτήσει ένας gamer την παιχνιδομηχανή της Sony. Oχι ένας, αλλά δύο κεντρικοί ήρωες σας περιμένουν στο χορταστικό sequel του Spider-Man. Ο Peter Parker και...

Assassin’s Creed Mirage

Assassin’s Creed Mirage

Έπειτα από αλλεπάλληλες κυκλοφορίες παιχνιδιών με πλήθος μηχανισμών και αχανείς ανοιχτούς κόσμους, η Ubisoft επαναφέρει το franchise στις ρίζες του, με έμφαση στο stealth και θέατρο επιχειρήσεων μία και μοναδική πόλη, τη Βαγδάτη. Bρισκόμαστε στον 9ο αιώνα μ.Χ. και παίρνουμε τον ρόλο του Basim...

NBA 2K24

NBA 2K24

Τη σειρά του Michael Jordan παίρνει φέτος ο Kobe Bryant στην «αφήγηση» καριέρας. Μέσα από παιχνίδια σταθμούς, τα γραφικά γίνονται περισσότερο next-gen και ο πυρήνας του χειρισμού εμφανίζει μικροβελτιώσεις στα σημεία. Δίχως αντίπαλο, το «NBA 2K24» παίζει… με το «ρολόι», χωρίς θεαματικές...