PES 2019
Γραφικά 4
Ηχος 3
Gameplay 4
Αντοχή στο χρόνο 5

Στην Ελλάδα των άκρων, το δίπολο FIFA – Pro Evolution Soccer κρατάει κυριολεκτικά δεκαετίες, από την εποχή που το PES λεγόταν ISS (ή Winning Eleven για τους Ιαπωνοτραφείς). Το να πειστεί η μια πλευρά για το δίκαιο της άλλης είναι εξίσου δύσκολο με το να στείλεις έναν Ολυμπιακό ντυμένο στα πράσινα να πανηγυρίσει στο αεροδρόμιο την άφιξη του Φεντερίκο Μακέντα. Εμείς, ωστόσο, θα επιχειρήσουμε να παραμερίσουμε τους φανατισμούς και τις προκαταλήψεις και να ρίξουμε μια αντικειμενική ματιά στο νέο δημιούργημα της Konami, γνωρίζοντας πως θα ακούσουμε τα εξ αμάξης και από τα δύο στρατόπεδα! Ξεκινάμε με τα γεγονότα και το πρώτο που συνειδητοποιεί κανείς φορτώνοντας τον τίτλο είναι η απουσία ..

Summary 4.0 μεγαλειώδες

PES 2019

Στην Ελλάδα των άκρων, το δίπολο FIFA – Pro Evolution Soccer κρατάει κυριολεκτικά δεκαετίες, από την εποχή που το PES λεγόταν ISS (ή Winning Eleven για τους Ιαπωνοτραφείς). Το να πειστεί η μια πλευρά για το δίκαιο της άλλης είναι εξίσου δύσκολο με το να στείλεις έναν Ολυμπιακό ντυμένο στα πράσινα να πανηγυρίσει στο αεροδρόμιο την άφιξη του Φεντερίκο Μακέντα. Εμείς, ωστόσο, θα επιχειρήσουμε να παραμερίσουμε τους φανατισμούς και τις προκαταλήψεις και να ρίξουμε μια αντικειμενική ματιά στο νέο δημιούργημα της Konami, γνωρίζοντας πως θα ακούσουμε τα εξ αμάξης και από τα δύο στρατόπεδα!

Ξεκινάμε με τα γεγονότα και το πρώτο που συνειδητοποιεί κανείς φορτώνοντας τον τίτλο είναι η απουσία των δικαιωμάτων του Champions League. Οι φίλοι του PES είχαν καλομάθει να ακούν τον ύμνο και να βλέπουν το σεντόνι να κουνιέται στην επίσημα αδειοδοτημένη ψηφιακή μεταφορά της λαοφιλούς διοργάνωσης στο παιχνίδι, αλλά από φέτος θα πρέπει να συμβιβαστούν με την απουσία της. Παράλληλα, μερικά από τα σημαντικότερα πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου (όπως το Αγγλικό, το Ιταλικό, το Γερμανικό και το Ισπανικό) εμφανίζονται με ομάδες που παρόλο που έχουν τους πραγματικούς παίκτες στο roster τους, δεν έχουν τα επίσημα ονόματα και εμφανίσεις τους, αλλά παραλλαγές αυτών. Εξαιρώντας ομάδες που η Konami διατηρεί απευθείας συμφωνίες (όπως π.χ. η Barcelona), συναντάμε ονομασίες όπως π.χ. MD White αντί Ρεάλ Μαδρίτης.

Η εταιρεία προσπάθησε να αναπληρώσει το κενό με νέα πρωταθλήματα όπως αυτό της Αργεντινής, του Βελγίου, της Τουρκίας κ.α., ωστόσο εδώ η βέλτιστη λύση θα δοθεί για ακόμα μία φορά από τη φανατική βάση των πιστών οπαδών του PES. Αν είστε κάτοχοι της PC ή PS4 έκδοσης, μια απλή αναζήτηση στο internet θα αναδείξει τις… ιδιωτικές πρωτοβουλίες με ολοκληρωμένα αρχεία από ερασιτέχνες modders που ενδέχεται να έχουν κάνει και καλύτερη δουλειά από την official μεταφορά που είχε κάνει η Konami πέρυσι, προσθέτοντας πρωταθλήματα, εμφανίσεις ακόμα και διοργανώσεις! Προς υπεράσπιση της Konami, ωστόσο, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ξεκινώντας από το PES 2018, η ανταπόκρισή της στις εξελίξεις της μεταγραφικής αγοράς είναι αρκετά πιο άμεση, με σαφώς πιο αξιόλογα updates στα roster των ομάδων καθ’όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του παιχνιδιού. Κατά τα άλλα, τα μενού εξακολουθούν να μοιάζουν βγαλμένα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και πολύ συχνά αδικούν τον πλούτο των δυνατοτήτων του παιχνιδιού, κρύβοντας εξαιρετικές επιλογές και ρυθμίσεις πίσω από textboxes που θυμίζουν εφαρμογή του ΚΒΣ στην εφορία.

Μπορεί στις γαρνιτούρες το PES να παίρνει κακό βαθμό, αλλά στο κυρίως πιάτο, στο gameplay, θα ήταν άδικο να μην του αποδώσουμε τα εύσημα. Πρόκειται για μια επιτυχημένη συνταγή που συνεχώς βελτιώνεται και εξελίσσεται, προσφέροντας μια απίστευτη ρευστότητα στις εξελίξεις εντός του αγωνιστικού χώρου. Η προχειροδουλειά των μενού και η έλλειψη αρκετών official ομάδων φεύγει αυτομάτως από το μυαλό μας μόλις βρεθούμε στη σέντρα. Από εκεί ξεκινά ένα απολαυστικό ταξίδι στη μαγεία του αθλήματος, με εμμονή στη λεπτομέρεια και απειράριθμα μικρά πράγματα που στο σύνολό τους μας προσφέρουν ένα απροσδιόριστο αίσθημα ποδοσφαιρικής… ευφορίας! Ειδικά όταν παίζετε με αντίπαλο κάποιον φίλο σας, ο τίτλος απογειώνεται. Ισως το μυστικό του PES είναι πως δεν προσπαθεί να γίνει ο ρεαλιστικότερος εξομοιωτής ποδοσφαίρου αλλά το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι που υπάρχει στη συλλογή σας. Ενα επιπλέον σημαντικό επίτευγμα του PES είναι πως ακόμη και ο πιο αρχάριος μπορεί να πάρει το gamepad και να μπει άμεσα στο κλίμα, ενώ ο γνώστης μπορεί να εξερευνά με τις ώρες τις πιο εξεζητημένες κινήσεις, την κατάργηση των αυτοματισμών προς όφελος της ελευθερίας, ακόμα και το πλήθος τακτικών επιλογών που παρέχει ο τίτλος. Εξαιρετική αντοχή στον χρόνο προσθέτει τόσο το Career mode όσο και το Master League mode, στα οποία ακολουθείτε την πορεία ενός παίκτη και μιας ομάδας αντίστοιχα προς την καταξίωση. Για πολλούς, το Career mode είναι προτιμότερο σε αυτή την πιο ποδοσφαιρική μορφή, δίχως τη δραματοποίηση… σαπουνόπερας του ανταγωνιστικού mode των τελευταίων FIFA. Στα physics, στα animations και στα γραφικά ειδικά των προσώπων των διάσημων ποδοσφαιριστών, το PES 2019 διαπρέπει. Τα στάδια έχουν ψηφιοποιηθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια, ενώ η αναμετάδοση (ειδικά στην αγγλική της έκδοση) παραμένει εξαιρετική. Το online matchmaking χρειάζεται λίγη βελτίωση, αλλά αυτό εξαρτάται και από τον αριθμό των παικτών που θα το αξιοποιεί. Συνοψίζοντας, με λιγότερο πρωτοκλασάτο official περιεχόμενο φέτος, το PES 2019 μπορεί να θυμίζει Παναθηναϊκό αποκλεισμένο από την Ευρώπη, στηριζόμενο σε οικονομικές λύσεις, αλλά είναι θεαματικότερο από τις εποχές που έπαιρνε πρωταθλήματα!

Μπορεί φέτος το PES να μην κουνάει σεντόνι στο Champions League, μη ανταποκρινόμενο στις οικονομικές απαιτήσεις της UEFA, ωστόσο δεν παύει να εξελίσσει συνεχώς το κύριο πλεονέκτημά του, το ρευστό gameplay. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση!
  • PES2019_SPFC_Players_1533719799.jpg
  • PES2019_Corinthians_Celebration_1533719802.jpg
  • PES2019_005_1535972713.jpg
  • PES_2019_Borussia_Dortmund.jpg
logo

Related posts

Marvel’s Spider-Man 2

Marvel’s Spider-Man 2

Αποκλειστικά για PlayStation 5 και χωρίς τα τεχνολογικά δεσμά της προηγούμενης γενιάς, το νέο Spider-Man προσθέτει ακόμα έναν λόγο για να αποκτήσει ένας gamer την παιχνιδομηχανή της Sony. Oχι ένας, αλλά δύο κεντρικοί ήρωες σας περιμένουν στο χορταστικό sequel του Spider-Man. Ο Peter Parker και...

Assassin’s Creed Mirage

Assassin’s Creed Mirage

Έπειτα από αλλεπάλληλες κυκλοφορίες παιχνιδιών με πλήθος μηχανισμών και αχανείς ανοιχτούς κόσμους, η Ubisoft επαναφέρει το franchise στις ρίζες του, με έμφαση στο stealth και θέατρο επιχειρήσεων μία και μοναδική πόλη, τη Βαγδάτη. Bρισκόμαστε στον 9ο αιώνα μ.Χ. και παίρνουμε τον ρόλο του Basim...

NBA 2K24

NBA 2K24

Τη σειρά του Michael Jordan παίρνει φέτος ο Kobe Bryant στην «αφήγηση» καριέρας. Μέσα από παιχνίδια σταθμούς, τα γραφικά γίνονται περισσότερο next-gen και ο πυρήνας του χειρισμού εμφανίζει μικροβελτιώσεις στα σημεία. Δίχως αντίπαλο, το «NBA 2K24» παίζει… με το «ρολόι», χωρίς θεαματικές...