Gran Turismo Sophy: Μεταφράζοντας την τεχνητή νοημοσύνη σε οδηγικό «ένστικτο»!

Gran Turismo Sophy: Μεταφράζοντας την τεχνητή νοημοσύνη σε οδηγικό «ένστικτο»!

Η GT Sophy είναι ένας αυτόνομος AI agent εκπαιδευμένος με καινοτόμες τεχνικές deep learning, στοχεύοντας στη δημιουργία του τέλειου ψηφιακού αντιπάλου στο κορυφαίο racing game του PlayStation.

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια κοινή διαδικτυακή εκδήλωση του τμήματος Sony ΑΙ και της δημιουργού της σειράς Gran Turismo, Polyphony Digital, όπου και παρουσιάστηκε η πρώτη agent τεχνητής νοημοσύνης για racing games, η GT Sophy.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Polyphony Digital, τον… θρυλικό πλέον Kazunori Yamauchi, το όνομα Sophy δεν επιλέχθηκε τυχαία. Θέλοντας να συνδυάσουν την ελληνική λέξη «σοφία» με τον σχεδόν… ανθρώπινο τρόπο εκπαίδευσης του AI μέσα από την απόκτηση εμπειριών, οι δημιουργοί της Sophy την βάφτισαν έτσι με στόχο να εκφράσουν την ανεπτυγμένη νοημοσύνη αλλά και τις απρόβλεπτες αντιδράσεις του νεότευκτου AI.

Η Sony AI ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2020 με στόχο να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να ανοίξει νέους δρόμους στην ανθρώπινη φαντασία και δημιουργικότητα. Ασχολείται με την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν όλα τα τμήματα του ομίλου Sony, από τη ρομποτική και τους αισθητήρες μέχρι την ψυχαγωγία.

Μέχρι σήμερα, ακόμα και ένας απλός θεατής ενός racing game μπορούσε εύκολα να διαχωρίσει ποια οχήματα ελέγχονταν από πραγματικούς ανθρώπους και ποια από τους αλγόριθμους του παιχνιδιού. Ένα προκαθορισμένο σετ εντολών αντίδρασης, όσο λεπτομερές κι αν είναι, δεν μπορούσε να συγκριθεί με το οδηγικό «ένστικτο», το καταστάλαγμα αναρίθμητων εμπειριών στο υποσυνείδητο των πραγματικών παικτών. Οι αντιδράσεις ενός ανθρώπου-οδηγού είναι απρόβλεπτες, καθώς σταθμίζουν βάσει των ικανοτήτων του, των γνώσεων και της πείρας του όλους τους παράγοντες που προκύπτουν δυναμικά σε κάθε αγώνα, σε κάθε στροφή, σε κάθε φρενάρισμα. Το ίδιο πλέον μπορεί να κάνει και η GT Sophy, μια εξελιγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύτηκε με καινοτόμες τεχνικές deep learning μέσα από χιλιάδες αγώνες Gran Turismo 7.

Η υποδομή που δημιουργήθηκε βασίστηκε σε clusters συσκευών που μπορούσαν να πραγματοποιήσουν παράλληλα πολυάριθμους αγώνες για να τροφοδοτήσουν με δεδομένα τη Sophy και να την βοηθήσουν να αντιληφθεί νέους τρόπους για να «διαβάζει» την πίστα και τους εκάστοτε ανταγωνιστές της σε αυτήν.

Ο πρώτος «superhuman AI agent» όπως τον αποκαλούν οι δημιουργοί του, είναι ικανός να αφήσει πίσω του τους κορυφαίους οδηγούς Gran Turismo του πλανήτη και να χαρίσει μοναδικές συγκινήσεις που μόνο προβλέψιμες δεν είναι. Υπακούοντας πάντα στις αρχές του fair play, η Sophy έμαθε μόνη της πως να βελτιώνει τις αντιδράσεις της, να «ζυγίζει» κάθε κατάσταση και σταδιακά να αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες κάθε οχήματος που καλούνταν να οδηγήσει. Ο Yamauchi, μάλιστα, επισήμανε πως η Sophy τους δίδαξε αποτελεσματικές τεχνικές οδήγησης που ξεφεύγουν από την πεπατημένη.

H GT Sophy αναμένεται να ενσωματωθεί στο πολυαναμενόμενο Gran Turismo 7 μέσω αντίστοιχου update.

logo

Related posts

Need for Speed Unbound

Need for Speed Unbound

Κόντρες στους δρόµους της πόλης µε next-gen διάθεση και άφθονο… nitro έρχονται υπό τους ήχους ενός soundtrack που θα σας προκαλέσει να «σανιδώσετε» το γκάζι. Η σειρά Need for Speed ουδέποτε πρόκρινε τον ρεαλισμό έναντι της απολαυστικής οδηγικής εμπειρίας και ο τελευταίος της εκπρόσωπος έχει...

Marvel’s Midnight Suns

Marvel’s Midnight Suns

Ένας πραγµατικός συνωστισµός ηρώων από όλα τα comics της Marvel κατακλύζει το tactical role-playing game της Firaxis Games. H Marvel κάνει… flex του καστ των αναρίθμητων ηρώων της σε ένα παιχνίδι που τοποθετεί τη στρατηγική σκέψη και την ανάπτυξη του χαρακτήρα στο επίκεντρο. Η Lilith, Μητέρα...

Gungrave G.O.R.E.

Gungrave G.O.R.E.

Με κορεάτικη αισθητική και αρκετά ιδιαίτερο gameplay, ο συγκεκριµένος τίτλος θα χαροποιήσει όσους αγαπούν την ακατάπαυστη δράση. Bρισκόμαστε στο μέλλον όπου ένα επικίνδυνο εξωγήινο ναρκωτικό, το Seed, αποτελεί μάστιγα για τον πλανήτη. Εσείς αναλαμβάνετε τον ρόλο του Grave, ενός πρώην εκτελεστή...