FIFA 22
Γραφικά 5
Ηχος 4
Gameplay 4
Αντοχή στο χρόνο 5

Με τα δεδομένα κίνησης των ποδοσφαιριστών που προσφέρει η τεχνολογία HyperMotion, οι next-gen εκδόσεις του τίτλου σάς χαρίζουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα ρεαλισμού. H φετινή έκδοση του FIFA καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις του τεράστιου όγκου των φανατικών «οπαδών» του που δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να κάνουν το next-gen βήμα και στις τεχνικές δυνατότητες που ξεκλειδώνει το hardware των PlayStation 5 και Xbox Series X|S. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι διαφορετικές εκδόσεις ανάλογα με τη γενιά της κονσόλας, αν και διατρέχονται από κοινή φιλοσοφία, παρουσιάζουν και αισθητές διαφορές. Κοινός παρονομαστής δεν είναι άλλος από την έμφαση στον ρεαλισμό, την ανάγκη της EA Sports να αποδώσει ψηφιακά όσο πιο πειστικά ..

Summary 4.5 μεγαλειώδες

FIFA 22

Με τα δεδομένα κίνησης των ποδοσφαιριστών που προσφέρει η τεχνολογία HyperMotion, οι next-gen εκδόσεις του τίτλου σάς χαρίζουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα ρεαλισμού.

H φετινή έκδοση του FIFA καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις του τεράστιου όγκου των φανατικών «οπαδών» του που δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να κάνουν το next-gen βήμα και στις τεχνικές δυνατότητες που ξεκλειδώνει το hardware των PlayStation 5 και Xbox Series X|S. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι διαφορετικές εκδόσεις ανάλογα με τη γενιά της κονσόλας, αν και διατρέχονται από κοινή φιλοσοφία, παρουσιάζουν και αισθητές διαφορές. Κοινός παρονομαστής δεν είναι άλλος από την έμφαση στον ρεαλισμό, την ανάγκη της EA Sports να αποδώσει ψηφιακά όσο πιο πειστικά γίνεται τον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου, εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου. Δεδομένου πως και φέτος το «Volta Football» mode επωμίζεται όλα τα arcade στοιχεία, το «κυρίως πιάτο» του FIFA 22 έχει την άνεση να αφοσιωθεί σε ένα gameplay που αφήνει στην άκρη τους φρενήρεις ρυθμούς που παραπέμπουν σε… φλιπεράκι, προς τέρψη της αληθοφάνειας και του ρεαλισμού.

Gameplay: Γνώριμο μα διαφορετικό

Σε επίπεδο χειρισμού, το FIFA ήταν ανέκαθεν συντηρητικό στις αλλαγές του, επιχειρώντας χειρουργικές βελτιώσεις στα σημεία που έχριζαν βοήθειας. Φέτος, οι αλλαγές είναι περισσότερες και ουσιαστικότερες, καθιστώντας την παρουσία τους αισθητή στον τρόπο με τον οποίο καλείστε να διαχειριστείτε τους παίκτες σας εντός του γηπέδου. Το παιχνίδι πλέον «τιμωρεί» την αδιάκοπη χρήση της δεξιάς σκανδάλης της επιτάχυνσης, μιας και η πλειονότητα των παικτών (ανάλογα πάντα με τα skills τους) αδυνατεί να σταματήσει ένα… ξέφρενο sprint με την ίδια ευκολία που το έκανε πέρυσι. Για να μην βρεθείτε, λοιπόν, αγκαλιά με τις διαφημιστικές πινακίδες, καλείστε να ελέγξετε τον ρυθμό, να μελετήσετε περισσότερο τις πάσες σας και να αξιοποιήσετε τη σαφώς πιο εξελιγμένη νοημοσύνη των συμπαικτών σας. Ανανεωμένες είναι και οι αντιδράσεις των αντίπαλων αμυντικών, με αποτέλεσμα όλα τα τεχνάσματα που σας έδιναν άκοπα γκολ πέρυσι να μην ισχύουν φέτος. Οι τερματοφύλακες από εκεί που έτρωγαν εύκολα σουτ, έχουν πλέον μετατραπεί σε… υπερήρωες, πραγματοποιώντας εντυπωσιακές επεμβάσεις, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για πιο έξυπνα ενορχηστρωμένες επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, διαπιστώσαμε μια ανισορροπία όσον αφορά στα φαλτσαριστά μακρινά σουτ έξω από την περιοχή, που καταλήγουν εντός της εστίας πολλές περισσότερες φορές από ό,τι θα περίμενε κανείς, κάτι που ευελπιστούμε να διορθωθεί με μελλοντικό update. Στην άμυνα, πατώντας τον δεξιό μοχλό προς τα μέσα, μπορείτε να επιλέξετε άμεσα έναν από τους τέσσερις προτεινόμενους αμυντικούς σας με μια απλή ώθηση του μοχλού προς την κατεύθυνση που απεικονίζεται πάνω από τον παίκτη. Επίσης, κρατώντας πατημένη την πάνω δεξιά σκανδάλη, μπορείτε να στείλετε έναν ελεγχόμενο από την τεχνητή νοημοσύνη αμυντικό σας πάνω στον παίκτη που έχει την μπάλα, είτε για να ασκήσετε πίεση και οι δυο σας είτε για να αφοσιωθεί ο δικός σας παίκτης σε κάποιον άλλο επιθετικό που προβλέπετε πως θα καταλήξει η επόμενη πάσα. Πρόκειται για μια λειτουργία που υπάρχει εδώ και χρόνια, μα φέτος έχει αναβαθμιστεί η αποτελεσματικότητά της. Οι αλλαγές στο gameplay δεν περιορίζονται στις παραπάνω, υπάρχουν διορθώσεις και προσθήκες που σε γενικές γραμμές προάγουν την ομαλή ροή του αγώνα, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά στην πραγματικότητα αυτό που βλέπετε στην οθόνη σας.

Τι νέο φέρνουν οι next-gen εκδόσεις;

Δοκιμάζοντας το παιχνίδι σε PlayStation 5, μπορούμε να ισχυριστούμε δίχως την παραμικρή επιφύλαξη πως το FIFA 22 αποτελεί ένα επιπλέον ισχυρό κίνητρο για να κυνηγήσετε μια next-gen παιχνιδομηχανή (όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό λόγω της έλλειψης που εξακολουθεί να υπάρχει στην αγορά). Δεν είναι μόνο τα καθηλωτικά γραφικά, ο 3D ήχος και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται σε κάθε γήπεδο. Τα αληθοφανή animations των παικτών επιδρούν καθοριστικά και στην αναβάθμιση του gameplay. Η τεχνολογία HyperMotion βασίζεται σε εξελιγμένο motion capture σε αγώνα 11 εναντίον 11 και αξιοποιεί τεχνικές machine learning, προκειμένου να μετατρέψει τα δεδομένα κίνησης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών σε εξαιρετικά ρεαλιστικά animations. Τα εκατομμύρια καρέ που γεννήθηκαν από τους 22 ποδοσφαιριστές σε συνθήκες πραγματικού αγώνα βοήθησαν όχι μόνο τη σωστότερη αποτύπωση των κινήσεων κάθε παίκτη, αλλά και την απόδοση των συνολικών αντιδράσεων μιας ομάδας όταν αμύνεται και όταν επιτίθεται. Οι προωθήσεις είναι καλύτερα χρονισμένες και σαφώς πιο έξυπνες, ενώ η αλληλοκάλυψη των αμυντικών και η ορθότερη προσαρμογή τους σε κάθε διαφορετικό σύστημα είναι από τα πρώτα πράγματα που συνειδητοποιεί κάποιος μόλις παίξει το πρώτο του ματς. Στο χειριστήριο DualSense του PS5, η αίσθηση της κόπωσης των παικτών αντανακλάται στο πόσο «σκληρή» γίνεται η σκανδάλη. Παράλληλα, οι μικροδονήσεις σε κάθε «τζαρτζάρισμα» και εναέρια μονομαχία μεγιστοποιούν την «εμβύθιση» στα τεκταινόμενα.

Το FUT και οι άλλοι…

Ολα τα δημοφιλή modes επιστρέφουν και φέτος, με ηγέτη όλων το αγαπημένο (και εξαιρετικά προσοδοφόρο) mode της EA, το FIFA Ultimate Team, στο οποίο καλείστε να χτίσετε σταδιακά τη δική σας «dream team», ξεπερνώντας online και offline προκλήσεις (και ενίοτε ξαναβάζοντας το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσετε οικονομικά τις μεταγραφές της ομάδας σας με microtransactions). Στο Career Mode, αναλαμβάνετε τον ρόλο του παίκτη ή του προπονητή (πραγματικού προσώπου ή χαρακτήρα που θα δημιουργήσετε εσείς) και «σκάβετε» τον δρόμο προς την καταξίωση. Η κινηματογραφική εισαγωγή-tutorial με τη συμμετοχή μεγάλων αστέρων του παρελθόντος και του παρόντος, όπως ο David Beckham και ο Kylian Mbappé, προϊδεάζει για μια εξίσου απολαυστική συνέχεια. Μέσα από αναλυτικά skill trees και ένα σύστημα perks, ο ποδοσφαιριστής σας μπορεί να εξελιχθεί ακριβώς όπως οραματίζεστε. Για όσους λατρεύουν το φαντεζί ποδόσφαιρο σάλας, επανασχεδιασμένο είναι και το «Volta Football», ωστόσο δίχως κάποιο story mode με συγκεκριμένο σενάριο. Τέλος, το νεοσύστατο «Volta Arcade» mode μάς καταθέτει μια ακόμα πιο διασκεδαστική εικόνα του ποδοσφαίρου μέσα από ευρηματικά mini games, όπως το Dodgeball και το Foot Tennis.

  • fifa-22-screenshot-04-2jul21.jpg
  • FIFA-22_20210929235358.jpg
  • FIFA-22_20210929235459.jpg
  • FIFA-22_20211001225237.jpg
  • fifa-22-screenshot-01-en-01jul21.jpg
  • fifa-22-screenshot-03-en-01jul21.jpg
  • FIFA-22_20211001214206.jpg
  • FIFA-22_20210930000755.jpg
  • FIFA-22_20210930001328.jpg
  • 2tZ8exPNsGej9YJBufwzy8.jpg
logo

Related posts

Rise of the Ronin

Rise of the Ronin

Μπορεί οι Ronin να ήταν οι περιπλανώμενοι Σαμουράι χωρίς άρχοντα, μα τα επιτυχημένα παιχνίδια δείχνουν να μην… περιπλανιούνται μακριά από την παιχνιδομηχανή της Sony, καθώς ακόμα ένας εντυπωσιακός αποκλειστικός τίτλος προστίθεται στο «οπλοστάσιο» του PS5. H Team Ninja, το στούντιο που στο...

Skull and Bones

Skull and Bones

Ο ινδικός ωκεανός του 17ου αιώνα σάς δίνει την ευκαιρία να ανελιχθείτε στις τάξεις της πειρατείας και από ρακένδυτος ναυαγός να μετατραπείτε σε χιλιοτραγουδισμένο ζωντανό θρύλο. Πυξίδα σας το νέο RPG της Ubisoft, που έπειτα από 7 χρόνια αναμονής έγινε πραγματικότητα. Eνας «ταλαιπωρημένος»...

Tekken 8

Tekken 8

Ένα από τα καλύτερα fighting games στην ιστορία του χώρου μάς παρουσίασε πρόσφατα η Bandai Namco, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τη συναρπαστική εμπειρία του εν λόγω franchise. Aν ψάχναμε μία και μοναδική λέξη, για να χαρακτηρίσουμε το Tekken 8, αυτή θα ήταν «πολυεπίπεδο». Το νέο 3D fighting game της...