Deathloop
Γραφικά
Ηχος
Gameplay
Αντοχή στο χρόνο
Τα roguelike παιχνίδια είναι της μόδας, αλλά το Deathloop είναι τόσο ιδιαίτερο που δεν μπορεί να οριοθετήσει το στιλ του σε καμία κατηγορία, πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη. Όπως άλλωστε θα άρμοζε στο ούτως ή άλλως εκκεντρικό Deathloop, η ιστορία της έκδοσής του διακρίνεται από μια… παγκόσμια πρωτοτυπία για τη βιομηχανία του gaming. Η Arkane Studios ..
Summary 4.5 καλό

Deathloop

Τα roguelike παιχνίδια είναι της μόδας, αλλά το Deathloop είναι τόσο ιδιαίτερο που δεν μπορεί να οριοθετήσει το στιλ του σε καμία κατηγορία, πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη.

Όπως άλλωστε θα άρμοζε στο ούτως ή άλλως εκκεντρικό Deathloop, η ιστορία της έκδοσής του διακρίνεται από μια… παγκόσμια πρωτοτυπία για τη βιομηχανία του gaming. Η Arkane Studios ξεκίνησε προ ετών τη δημιουργία ενός αποκλειστικού PlayStation 5 τίτλου υπό την εκδοτική ομπρέλα της Bethesda, η οποία όμως στην πορεία εξαγοράστηκε από τη Microsoft. Ετσι, καταλήξαμε στο εξής παράδοξο: ο publisher που ανήκει πια στο στρατόπεδο του Xbox, καλείται να εκδώσει έναν από τους πλέον σημαντικούς τίτλους της χρονιάς για την παιχνιδομηχανή του ανταγωνιστή της, το PS5…

Ιδιόμορφο είναι και το ίδιο το περιεχόμενο του τίτλου. Το μυστηριώδες νησί Blackreef αποτελεί το αέναο πεδίο μάχης δυο ορκισμένων εχθρών, δυο εκτελεστών που καλούνται να αποφασίσουν τη μοίρα του. Εσείς βλέπετε τη δράση από τα μάτια του ενός, του Colt, και ενορχηστρώνετε την προσπάθεια απόδρασης από έναν μεταφυσικό χρονικό βρόχο που σας έχει καταδικάσει να επιχειρείτε ξανά και ξανά να εξουδετερώσετε οκτώ στόχους που βρίσκονται διάσπαρτοι στο νησί, πριν η μέρα της… μαρμότας ξεκινήσει και πάλι από την αρχή. Μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από όπλα και υπερφυσικές ικανότητες στέκονται στο πλευρό σας, ενώ απέναντί σας θα βρείτε τη δεύτερη δολοφόνο του σεναρίου, την Julianna. Στόχος της να σας εξοντώσει, προκειμένου να μην διασπαστεί ο χρονικός βρόχος.

Ο παίκτης, λοιπόν, καλείται να ανακαλύψει τον τρόπο διεξαγωγής 8 τέλειων δολοφονιών, εκμεταλλευόμενος κάθε στοιχείο και συνθήκη ενός ανοικτού κόσμου. Κάθε φορά που ο χαρακτήρας σας πέφτει νεκρός, τα πάντα ξεκινούν από την αρχή με μια μόνο σημαντική διαφορά: έχετε ήδη αποκτήσει τη γνώση της προηγούμενής σας αποτυχημένης απόπειρας, την οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε για μια νέα προσέγγιση του στόχου. Κάθε επαναφορά σάς ανοίγει καινούργιους ορίζοντες και σύντομα θα σας πάρει το… ξημέρωμα, πιστεύοντας πως το επόμενο run θα είναι και το πετυχημένο! Μελετήστε τα υποψήφια θύματά σας, μάθετε τη ρουτίνα τους και τις σχέσεις τους και μην ξεχνάτε πως παρ’ όλο που κάθε φορά ζείτε την ίδια μέρα, οι ενέργειές σας πυροδοτούν διαφορετικές εξελίξεις. Το Deathloop φέρει στο DNA του αρκετά στοιχεία από τα παιχνίδια Dishonored και Prey, αλλά και «δάνεια» από τη σειρά Hitman, δίνοντας στον παίκτη το δικαίωμα επιλογής μεταξύ stealth ή… «trigger-happy» αντιμετώπισης κάθε κατάστασης. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη της Julianna σας κάνει να μην ξέρετε ποιον ακριβώς ρόλο υπηρετείτε, αυτό του κυνηγού ή του θηράματος. Μπορείτε, μάλιστα, να βρεθείτε εσείς στη θέση της, «τρυπώνοντας» στο παιχνίδι κάποιου άλλου παίκτη και προσπαθώντας να του χαλάσετε τα σχέδια. Με τον ίδιο τρόπο, η Julianna του δικού σας run μπορεί να είναι ένας άλλος online παίκτης που έχει βαλθεί να σας εξοντώσει. Το συγκεκριμένο PvP mode είναι προαιρετικό, βέβαια, καθώς μπορείτε να παραχωρήσετε τον έλεγχο της αντιπάλου σας στην τεχνητή νοημοσύνη του τίτλου.

Με αύρα PlayStation 5

Ως αποκλειστικός τίτλος για τη νέα παιχνιδομηχανή της Sony, το Deathloop δεν θα μπορούσε παρά να εκμεταλλεύεται μερικά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του PS5. Τα γραφικά με υποστήριξη HDR είναι το προφανέστερο όλων, καθώς μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε «Λειτουργία Επιδόσεων», η οποία δίνει προτεραιότητα στο κλείδωμα των 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο με δυναμική ανάλυση 4K και σε «Λειτουργία Οπτικής Ποιότητας» με προτεραιότητα στην υψηλότερη ανάλυση εικόνας, διατηρώντας ως δεύτερο στόχο βέβαια τα 60fps. Η επιλογή «Raytracing» απογειώνει τα οπτικά εφέ, αλλά ο στόχος περιορίζεται στα 30fps σε δυναμική ανάλυση 4K. Σε ένα παιχνίδι, το οποίο βασίζεται στα αλλεπάλληλα runs, οι παρατεταμένοι χρόνοι φόρτωσης θα είχαν καταστροφικές συνέπειες στην εμπειρία, αλλά εδώ ευτυχώς τη σκυτάλη παίρνει ο ταχύτατος SSD δίσκος.

Η προηγμένη τεχνολογία haptic feedback του χειριστηρίου του PS5 σάς κάνει να το νιώθετε στις παλάμες σας διαφορετικά κάθε στιγμή. Το σκαρφάλωμα, το σύρσιμο, το τρέξιμο γίνονται διαφορετικά αντιληπτά μέσα από τις δονήσεις του DualSense, οι οποίες αντικατοπτρίζουν ρεαλιστικά το είδος της κίνησης και την επιφάνεια με την οποία έρχεται σε επαφή ο ήρωας. Από πόρτες μέχρι διακόπτες, ό,τι αγγίζετε έχει τη δική του haptic feedback χαρτογράφηση. Εξίσου «έξυπνη» είναι και η αντίδραση της δόνησης και της αντίστασης της σκανδάλης ανάλογα με το όπλο που κρατάτε στα χέρια σας. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα νιώσετε πως τοποθετείτε σφαίρα μέσα στο gamepad! Ακόμα και η στόχευση μεταφράζεται σε απτική αίσθηση, με το βάρος κάθε όπλου να γίνεται εύκολα αντιληπτό. Αισθητό είναι και το «κλώτσημα» στη σκανδάλη, όταν γαζώνετε με ένα αυτόματο όπλο οτιδήποτε κινείται. Xρήση των πλεονεκτημάτων του DualSense πραγματοποιείται ακόμα και κατά τη διάρκεια των cutscenes, έτσι ώστε να μην ξεφεύγετε από τον συναρπαστικό κόσμο του παιχνιδιού ούτε δευτερόλεπτο.

Τέλος, η «Βοήθεια Παιχνιδιού» και οι «Κάρτες Δραστηριότητας» μπορούν αντίστοιχα να σας ξεκολλήσουν από δύσκολα σημεία με tips και να εκκινήσουν άμεσα ένα παραμετροποιημένο session απευθείας από το μενού τoυ PS5.

  • 070_v2.jpg
  • deathloop-screenshot-01-en-21jul20.jpg
  • deathloop-screenshot-04-en-21jun20.jpg
  • Deathloop-screenshot-05-en-23jul21.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Far Cry 6

Far Cry 6

Ζήστε την επανάσταση από... πρώτο πρόσωπο σε ακόμα ένα απολαυστικό μέλος της δημοφιλούς οικογένειας first-person shooter παιχνιδιών της Ubisoft, πάντα με έντονες role-playing πινελιές… Ξεχασμένη από τον χρόνο και απομονωμένη από τη δυτική κουλτούρα και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, η...